Piyasalarda "korku endeksi" ateşkes iyimserliğiyle yüzde 9 geriledi

Küresel piyasaların yakından takip ettiği "korku endeksi" olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, İsrail ile İran arasındaki çatışmalarda ateşkes sağlandığına dair haber akışıyla önemli bir düşüş kaydetti.
Endeks, yüzde 9'luk bir gerilemeyle 18,10 seviyesine inerek risk algısında belirgin bir düşüşeişaret etti.
Ateşkes Duyurusunun Detayları ve Çelişkili Açıklamalar
ABD Başkanı Donald Trump, sabaha karşı yaptığı sosyal medya paylaşımında İsrail ile İran arasında "tam ve eksiksiz ateşkes sağlandığını" ve böylelikle "savaşın sona ereceğini" duyurdu. Trump, daha sonraki paylaşımında ise ateşkesin yürürlüğe girdiğini belirterek, ihlal edilmemesi çağrısında bulundu.
Ancak İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, herhangi bir ateşkes ya da askeri operasyonların durdurulmasına dair bir anlaşmanın söz konusu olmadığını belirtti. Erakçi, İsrail rejiminin İran halkına yönelik yasa dışı saldırganlığını durdurması halinde, İran'ın yanıtlarını sürdürme niyetinde olmadığını ifade etti. İran'dan henüz resmi bir ateşkes teyidi gelmezken, piyasalar Trump'ın açıklamasına odaklandı.
Küresel Piyasaların Tepkisi ve Risk İştahı
Söz konusu haber akışının ardından küresel risk iştahı önemli ölçüde arttı ve pay piyasalarında "ateşkes rallisi" olarak adlandırılan bir yükseliş eğilimi öne çıktı. VIX Endeksi'ndeki yüzde 9'luk düşüş, yatırımcıların belirsizlik algısının azaldığını ve volatilite beklentilerinin gerilediğini gösterdi.
Emtia Piyasalarında Düşüşler Devam Ediyor
Jeopolitik tansiyonun hafiflemesi, emtia piyasalarında da kendini hissettirdi. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 8,5 azalarak 69,5 dolara gerilemesinin ardından, bugün de yüzde 3'e yakın düşüşle 67,4 dolar seviyelerine indi. Güvenli liman varlıklarından altın da değer kaybetti; ons fiyatı bugün yüzde 2 civarında azalarak 3 bin 295,6 dolarla son iki haftanın en düşük seviyesini gördü.
Analistler, yeni günde Orta Doğu'daki çatışmaların sona ereceğine yönelik iyimser beklentilerin fiyatlamalara yansıdığını belirtiyor. Ancak İran ile İsrail arasındaki gerilimin yeniden tırmanabileceği endişelerinin görece azalmasına rağmen, sınırlı da olsa devam ettiğinin altını çiziyorlar.





