Ekonomi

Polonya enflasyonu haziranda yüzde 2,5'e geriledi

Polonya enflasyonu haziranda yüzde 2,5'e geriledi

Polonya'da enflasyon, Haziran 2026'da beklentilerin de altına inerek yıllık bazda %3,1'den %2,5'e geriledi. Böylece ülkede yıllık tüketici enflasyonu şubat ayından bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Piyasa beklentisi enflasyonun %2,7 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Polonya enflasyon verileri açıklandı

Polonya İstatistik Ofisi (GUS) tarafından yayımlanan verilere göre yıllık enflasyon Haziran ayında %2,5'e gerilerken, piyasa beklentisi olan %2,7'nin altında kaldı. Mayıs ayında yıllık enflasyon %3,1 olarak kaydedilmişti.

Enflasyondaki yavaşlamada özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Bu grupta fiyatlar yıllık bazda %0,3 geriledi.

 Aylık enflasyon ikinci kez geriledi

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında aylık bazda %0,5 düşüş göstererek Mayıs ayındaki %0,3'lük gerilemenin ardından üst üste ikinci aylık düşüşünü kaydetti.

Buna karşın enerji kalemlerinde fiyat artışları devam etti. Elektrik, gaz ve diğer yakıtların fiyatları yıllık %4,8 yükselirken, özel ulaşım araçlarında kullanılan yakıt ve yağlayıcı fiyatları ise %5,3 arttı.

Haziran itibarıyla tüketici fiyat endeksi 274,20 puana gerilerken, önceki ay bu seviye 275,00 puan olarak kaydedildi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar