Şekerde rekor fiyat krizi: Hindistan yüzde 100 vergiyi kaldırıyor

Hindistan, şeker fiyatlarındaki rekor yükselişin ardından ithalat vergisinde indirimi değerlendiriyor. Ülkede ithal şekere halen yüzde 100 vergi uygulanıyor. Yetkililer, iç piyasadaki arzı artırmak için verginin düşürülmesini veya kaldırılmasını görüşüyor.
Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre seçenekler hükümet tarafından değerlendiriliyor. Görüşmeler henüz kamuoyuna açık şekilde yürütülmüyor.
Dünyanın ikinci büyük şeker üreticisi Hindistan, yüzde 100'lük ithalat vergisini düşürmeyi veya kaldırmayı değerlendiriyor.
Olası düzenleme, festival sezonunda şeker talebinin artacağı bir dönemin öncesinde gündeme geldi. Hindistan'da şeker tüketimi genellikle ağustos sonundan itibaren hızlanıyor.
Hindistan'da şeker fiyatları rekor seviyeye yükseldi
Ülkede şeker fiyatları son dönemde tarihi seviyelere ulaştı. Özellikle önemli üretim merkezlerinden Maharashtra'daki fiyatlar dikkat çekiyor.
Hindistan Şeker ve Biyoenerji Üreticileri Birliği verilerine göre fabrika çıkış fiyatları yükseldi. Maharashtra'da şekerin kilogram fiyatı yaklaşık 46 rupiye ulaştı. Bu rakam yaklaşık 48 sente karşılık geliyor.
Böylece bölgedeki fabrika çıkış şeker fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Fiyatlardaki artış, festival sezonu öncesinde gerçekleşti. Hindistan'da şeker tüketimi bu dönemde mevsimsel olarak yükseliyor.
Şeker ithalatında yüzde 100 vergi uygulanıyor
Hindistan hükümetinin gündemindeki seçeneklerden biri ithalat maliyetlerini düşürmek. Ülke halen şeker ithalatına yüzde 100 oranında vergi uyguluyor.
Yetkililer bu oranın azaltılmasını değerlendiriyor. Bunun yanında verginin tamamen kaldırılması seçeneği de görüşülüyor.
Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde ithal şekerin iç piyasaya girişinin kolaylaşması bekleniyor. Böylece yerel şeker arzının artırılması hedefleniyor.
Ancak Hindistan Gıda ve Ticaret bakanlıkları konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.
El Niño şeker üretimine ilişkin endişeleri artırdı
Şeker piyasasında hava koşulları da yakından izleniyor. El Niño'nun küresel üretim üzerindeki olası etkileri öne çıkıyor.
Olumsuz hava koşullarının şeker kamışı hasadını sınırlayabileceğine ilişkin endişeler bulunuyor. Bu beklentiler uluslararası şeker piyasasına da yansıdı.
New York'ta işlem gören şeker vadeli kontratları yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Böylece Hindistan'daki arz gelişmeleri küresel şeker piyasasının da gündemine girdi.
Hindistan'da muson yağışları normalin yüzde 13 altında
Hindistan'ın şeker kamışı üretiminde muson yağışları kritik önem taşıyor. Ancak yağışlar bu sezon uzun dönem ortalamalarının altında seyrediyor.
Hindistan Meteoroloji Dairesi verilerine göre muson yağışları normal seviyenin yüzde 13 altında bulunuyor.
Sezonun ilk ayı olan haziran sonunda ise açık daha yüksekti. Bu dönemde yağış miktarı normalin yüzde 40'tan fazla altında kalmıştı.
Yağış eksikliği bazı tarım ürünlerinde ekimlerin gecikmesine yol açtı. Şeker kamışı üretimine yönelik beklentiler de bu nedenle takip ediliyor.
Hindistan'da muson yağışlarının normalin yüzde 13 altında kalması, şeker kamışı arzına yönelik endişeleri artırdı.
Şeker fabrikaları üretim sezonunu erkene çekiyor
Hindistan'ın önde gelen şeker kamışı üretim bölgelerinde yeni hazırlıklar yapılıyor. Uttar Pradesh ve Maharashtra'daki fabrikalar üretime daha erken başlamayı planlıyor.
Normal koşullarda şeker kamışı kırma sezonu kasım başında başlıyor. Ancak fabrikalar başlangıç tarihini 10 ila 15 gün öne çekmeyi değerlendiriyor.
Plan, Hindistan Gıda Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından gündeme geldi. Böylece piyasaya daha erken şeker arz edilmesi amaçlanıyor.
Hükümet de iç piyasadaki arzı desteklemek için farklı önlemler uyguluyor.
Hindistan şeker stoklarına sınırlama getirdi
Hindistan hükümeti kısa süre önce şeker stoklarına yönelik yeni sınırlamalar uygulamaya aldı.
Düzenleme özellikle tüccarların ellerinde tutabilecekleri stok miktarlarını kapsıyor. Böylece stokçuluğun önlenmesi ve piyasadaki arzın korunması hedefleniyor.
Ayrıca uygulamayla şeker fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlandırılması amaçlanıyor.
İthalat vergisine yönelik olası değişiklik de bu adımların ardından gündeme geldi.
Hindistan uzun süredir yüksek miktarda şeker ithal etmiyor
Hindistan, dünyanın en büyük şeker üreticileri arasında bulunuyor. Bu nedenle ülke iç tüketim için düzenli şekilde yüksek miktarda şeker ithal etmiyor.
ISMA verilerine göre son önemli ithalat dönemi 2017-2018 sezonunda gerçekleşti.
Dolayısıyla ithalat vergisinin düşürülmesi, ülkenin son yıllardaki şeker ticareti politikasında değişiklik anlamına gelecek.
Şeker kamışı ekim alanı 5,83 milyon hektara ulaştı
Hindistan Tarım Bakanlığı, şeker kamışı ekimlerine ilişkin son verileri de açıkladı.
14 Ağustos itibarıyla ülkede 5,83 milyon hektar alana şeker kamışı ekildi. Bu alan yaklaşık 14,4 milyon acre karşılık geliyor.
Ancak ekili alan geçen yılın aynı döneminin biraz altında kaldı.
Piyasada bundan sonraki süreçte muson yağışlarının seyri takip edilecek. Ayrıca şeker kamışı hasadı ve hükümetin ithalat kararı izlenecek.




