Trump ile Zelenskiy, nadir elementler anlaşması sonrası verimli bir görüşme gerçekleştirdi

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında yapılan telefon görüşmesinin "çok iyi ve verimli" geçtiğini duyurdu. Görüşmenin odağında, iki ülke arasında imzalanan nadir elementler anlaşması ve Ukrayna’daki ateşkes süreci yer aldı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump ve Zelenskiy arasındaki görüşmeye dair açıklamalarda bulundu. Leavitt, Zelenskiy'nin, nadir elementler anlaşmasının Ukrayna Parlamentosu’ndan geçtiğini bildirmek üzere Trump'ı aradığını söyledi. Trump’ın bu görüşmeyi “çok verimli” olarak nitelediğini aktardı.
Anlaşma her iki ülke için faydalı
Leavitt, nadir elementler anlaşmasının hem ABD hem de Ukrayna için önemli ekonomik ve stratejik faydalar sağladığını belirtti. Leavitt: “Bu, iki ülkenin halkına da uzun vadeli katkı sunacak bir iş birliği,” ifadelerini kullandı.
Ateşkes süreci masadaydı
Trump ve Zelenskiy'nin görüşmesinde, Rusya-Ukrayna arasında devam eden çatışmaların durdurulmasına yönelik ateşkes süreci de ele alındı. Leavitt: “Her iki ülkenin de önümüzdeki hafta ateşkesi kabul etmesini umuyoruz.” dedi.
Anlaşma resmen yürürlükte
Başkan Trump dün yaptığı açıklamada, nadir elementler anlaşmasının hem ABD Kongresi hem de Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylandığını duyurmuştu. Trump, "Artık çok yüksek kaliteli nadir toprak elementlerine büyük miktarda erişimimiz var." demişti.
Bu gelişme, ABD’nin stratejik maden tedariğinde çeşitliliği artırma planlarının önemli bir adımı olarak değerlendiriliyor.





