Yılmaz: Fon yatırımcılarına 13 Kasım’da yeni ödeme yapılacak
Cevdet Yılmaz, 420 bin yatırımcıya 130 milyar TL ödendiğini, 13 Kasım’da yeni ödeme yapılacağını ve sermaye piyasaları için kanun hazırlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, fonların tasfiye sürecinde toplam 420 bin yatırımcıya 130 milyar TL ödeme gerçekleştirildiğini söyledi. Yılmaz, 13 Kasım’da önemli miktarda yeni ödeme yapılacağını ve benzer olayların tekrarlanmaması için yapısal düzenlemeler içeren bir kanun hazırladıklarını bildirdi.
Fon soruşturması ve yatırımcılara yapılacak ödemelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, hukuka uygun yatırım yapanlarla suç işleyenlerin birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladı.
Ödemeler düşük tutardan yükseğe doğru yapılacak
Yılmaz, ödemelerin en düşük tutardan en yüksek tutara doğru gerçekleştirileceğini belirtti. Hesaplamaların Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtları üzerinden net yatırım tutarı esas alınarak yapıldığını söyledi.
Mevcut ödemelerin ara ödeme niteliğinde olduğunu kaydeden Yılmaz, bu aşamada ödeme sınırının 1 milyon TL olarak belirlendiğini ifade etti. Ara ödemelerin ardından nihai mahsuplaşma sürecine geçilecek.
Olağan tasfiye büyük ölçüde tamamlandı
Yılmaz, yedi portföy yönetim şirketinden dördünün olağan tasfiye sürecine girdiğini, bu kapsamda 55 bin 801 yatırımcıya 55,4 milyar TL ödendiğini açıkladı. Olağan tasfiyenin neredeyse tamamlandığını belirtti.
Olağanüstü tasfiye kapsamında ise Tera, Pusula ve Atlas olmak üzere üç şirketin bulunduğunu kaydetti.
131 fon incelemeye alındı
Sorunun tüm yatırım fonlarını kapsamadığını belirten Yılmaz, belirli serbest fonlarda manipülasyon ve piyasa dolandırıcılığı yapıldığını söyledi.
17 Eylül’de alınan kararların ardından 131 fon için “karantina” olarak nitelendirdiği uygulamanın başlatıldığını ifade eden Yılmaz, bu fonların toplam portföy değerinin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturduğunu belirtti.
Bazı hisselerde yüksek pay oluşturularak fiyatların şişirildiğini ve bu değerler üzerinden kredi kullanıldığını anlatan Yılmaz, süreçten bazı kişi ve şirketlerin haksız kazanç elde ettiğini söyledi.
Yılmaz, 131 fon kapsamında iadeler için açılan hesaptan bugüne kadar yaklaşık 31,5 milyar TL geri ödeme yapıldığını da bildirdi.
Soruşturmada 113 kişi tutuklandı
Adli süreçte 444 şüpheliden 113’ünün tutuklandığını açıklayan Yılmaz, hisse bazlı manipülasyon iddialarına ilişkin SPK incelemelerinin sürdüğünü söyledi.
İncelemeler tamamlandıkça suç duyurularında bulunulduğunu belirten Yılmaz, incelenen hisse sayısının 50’ye ulaşabileceğini ifade etti.
Yeni düzenleme Meclise sunulacak
Yılmaz, sermaye piyasalarında benzer olayların yeniden yaşanmasını önlemek amacıyla hazırlanan kanun çalışmasının gelecek haftaya kadar büyük ölçüde şekillenmesini beklediğini söyledi.
Düzenlemenin Meclise gönderileceğini belirten Yılmaz, yapısal adımlarla sermaye piyasalarının güçlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.





