Enerji

Günün öne çıkan şirket haberleri 26.04.2022

Günün öne çıkan şirket haberleri 26.04.2022

BBVA, Garanti Faktoring ve Garanti Yatırım Ortaklığı'na ilişkin zorunlu pay alım teklifinde bulunmaktan muafiyet başvurusunda bulunacak

BBVA, Garanti Faktoring ve Garanti Yatırım Ortaklığı'na ilişkin zorunlu pay alım teklifinde bulunmaktan muafiyet başvurusunda bulunacak.

Banka'dan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. ("BBVA"), Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'yi ("Garanti BBVA") aşağıdaki konularda bilgilendirmiştir:

BBVA'nın halihazırda sahip olmadığı Garanti BBVA paylarının tamamı için BBVA tarafından başlatılan gönüllü pay alım teklifi ("Gönüllü Pay Alım Teklifi") kapsamında yapılan pay alımlarının sonucu olarak 25 Nisan 2022 itibariyle BBVA'nın Garanti BBVA'daki pay sahipliği oranı %50'yi geçmiştir ve BBVA, Garanti BBVA'nın her ikisi de Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem gören ve tam konsolide edilen iki bağlı ortaklığı olan Garanti Faktoring A.Ş.'nin ("Garanti Faktoring") ve Garanti Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin ("Garanti Yatırım Ortaklığı") dolaylı yönetim kontrolünü (II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği'nde ("Tebliğ") tanımlandığı üzere) elde etmiştir.

Gönüllü Pay Alım Teklifi'nin BBVA'nın Garanti BBVA'daki paylarını (borsada işlem gören iki iştirakindeki paylarını değil) artırmayı hedeflediği ve bu iki iştirakin Garanti BBVA'nın faaliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturmadığını dikkate alarak, BBVA, Sermaye Piyasası Kurulu'na Tebliğ'in (18)(1)(c) maddesi uyarınca Garanti Faktoring ve Garanti Yatırım Ortaklığı'na ilişkin zorunlu pay alım teklifinde bulunmaktan muafiyet başvurusunda bulunacaktır."

 

BMS Birleşik Metal payları 27 Nisan'da Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

BIST'ten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"BMS Birleşik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Şirket) 10.875.000 TL nominal değerli paylarının halka arzı tamamlanmış olup, Şirketin sermayesini temsil eden 36.525.000 TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alınmıştır. Halka arz edilen Şirket payları 27/04/2022 tarihinden itibaren Ana Pazar'da 17,50 TL/pay baz fiyat, "BMSTL.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir. "

Hedef Holding, kuruluşuna başvurulan Hedef Yatırım Bankası'nın sermayesinin 500 milyon TL olarak güncellenmesine karar verdi.

Şirket'ten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Şirketimizin 25.04.2022 tarih ve 8 sayılı yönetim kurulu toplantısında;

"Kuruluşuna başvurulan "Hedef Yatırım Bankası"nın sermayesinin 500 milyon TL olarak güncellenmesine, kuruluş sermayesinin Hedef Holding A.Ş. %20 (100.000.000 TL), İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. %30 (150.000.000 TL), Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. %30 (150.000.000 TL), Namık Kemal Gökalp %10 (50.000.000 TL) ve Sibel Gökalp %10 (50.000.000 TL) olmak üzere yerine getirilmesine ve gerekli izinleri alınması akabinde kurulması hedeflenen Yatırım Bankası'nda %20 oranında pay sahibi olunmasına oy birliği ile karar verildi."

Koç Holding ve Aygaz'da bulunan Entek payları, Tüpraş'a devredilecek.

Şirket'ten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Koç Topluluğu enerji grubu şirketlerinin stratejik hedefleri doğrultusunda yapılandırma alternatiflerinin değerlendirilmesi sonucunda, Şirketimiz aktifindeki Entek Elektrik Üretim A.Ş. ("Entek") sermayesinin %49,62'sine denk gelen Entek paylarının iştirak modeliyle, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye ("Tüpraş") kısmi bölünme yoluyla devredilmesine karar verilmiş olup, eşzamanlı olarak bağlı ortaklığımız Aygaz A.Ş.'nin ("Aygaz") aktifindeki Entek sermayesinin %49,62'sine denk gelen Entek payları da Aygaz tarafından ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme yoluyla Tüpraş'a devredilecektir.

Bu kapsamda Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından, kısmi bölünme işleminin, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun bölünme müessesesini düzenleyen 159 ila 179. maddeleri, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 19. ve 20. maddeleri, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu'nun ("SPK") II.23.2 Birleşme ve Bölünme Tebliği, Ticaret Sicil Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde;

Bölünme işleminin, işleme taraf şirketlerin SPK'nın ilgili düzenlemeleri çerçevesinde hazırlanmış ve bağımsız denetimden geçmiş 31.12.2021 tarihli finansal tabloları esas alınarak gerçekleştirilmesine,

Bölünme oranı ile değişim oranının ve bunlarla uyumlu şekilde Tüpraş'ta yapılacak sermaye artırımı ile Aygaz'da yapılacak sermaye azaltımı tutarlarının tespitinde, Ernst Young Kurumsal Finansman Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan Uzman Kuruluş Raporu'nun esas alınmasına,

Hazırlanan Bölünme Sözleşmesi ve Bölünme Raporunun Şirketimiz Genel Kurulunda pay sahiplerinin onayına sunulmasına,

Bölünme neticesinde Tüpraş tarafından ihraç edilecek payların Şirketimizce devralınmasına;

Bölünme işleminin ilgili düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilmesi için, yukarıdaki maddelerde sayılanlar ile gerekli SPK başvuruları dahil her türlü resmi başvuru, bildirim, ilan ve kanuni işlemlerin yapılmasına,

yönetim kurulunca bağımsız üyelerin tamamının katılımı da sağlanarak karar verilmiştir.

Otto Holding, 10 milyon TL değerlemeye sahip Pazardan için toplam 1 milyon 350 bin TL tutarında yatırım yapacak

Başta medya, eğlence ve teknoloji olmak üzere farklı alanlarda büyümeyi hedefleyen Otto Holding, geleceğin iş modellerine yaptığı yatırımlarına hız verdi. Otto Holding’in son yatırımı alışverişi pazar tezgahından dijital ortama taşıyan Türkiye’nin ilk uygulaması Pazardan’ın oldu.

Tüketicilerin organik ve sağlıklı tarım ürünlerini pazardan sofraya sipariş edebildiği, çiftçi ve Pazar esnafına da ek gelir imkanı sağlayan Pazardan, 10 milyon lira değerlemeye sahip. Otto Holding, pazardan için ilk aşamada 700 bin ve yıl sonuna kadar 650 bin TL olmak üzere toplamda 1 milyon 350 bin TL yatırım yapacak.

Burak Sıraç, Okan Tübek ve Mustafa Bora Gündüz tarafından geliştirilen ve yazılım geliştirme çalışmaları 1 yıl kadar devam eden Pazardan, kısa sürede 400’ün üzerinde tezgahı sisteme dahil etti. Otto Holding’in yatırımıyla birlikte uygulamanın yıl sonuna kadar 400 pazarda 2.000 tezgahı kapsaması hedefleniyor. Pazardan’ın reklam yatırımlarıyla, daha geniş hizmet bölgesine ulaşmakla birlikte, üye sayısında ve sipariş sayısında da büyüme amaçlanıyor. Sene sonuna kadar, uygulama içerisinde yer alacak yeni iş modellerinin hayata geçirilmesi de gündemde.

Güçlü büyüme potansiyeli var

Pazardan uygulaması kullandığı yapay zeka yazılımıyla kullanıcılar kendilerine en uygun ürünleri hızlı ve güvenli bir şekilde akıllı fileye ekleyip alışverişi tamamlayabiliyor.

Otto Holding Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dinçer, Pazardan’ı hedefledikleri alanlardaki önemli girişimlerden biri olarak gördüklerini, güçlü büyüme potansiyeli ve Türkiye’de daha önce uygulanmamış bir online alışveriş çözümü olduğunu belirterek, “Pazardan, pek çok insan için önemli bir ihtiyaç olan taze ve sağlıklı tarım ürünlerini doğrudan online sipariş etme imkanı sunuyor. Bir online alışveriş uygulaması olmasının ötesinde çok başarılı bir teknolojik altyapıya da sahip. Yatırımcı olarak bizim desteğimizle birlikte pazar ve tezgah sayısını hızlı bir şekilde artıracağına inanıyoruz” dedi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar