Enerji

Hürmüz Boğazı'nda ücret dönemi mi? İran ve Umman'dan ABD'ye yeni teklif

Hürmüz Boğazı'nda ücret dönemi mi? İran ve Umman'dan ABD'ye yeni teklif

İran ve Umman'ın, Hürmüz Boğazı geçişlerinin yönetimine ilişkin yeni bir modeli ABD'ye sunduğu öne sürüldü. İddiaya göre teklif, boğazın yönetimi kapsamında oluşturulacak sistem için iki ülkenin ortak idari ücret toplamasını içerirken, savaş sonrası dönemde kritik su yolunun statüsünde önemli değişikliklerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Hürmüz Boğazı yönetimi için yeni model gündemde

Geçen ay imzalanan mutabakat kapsamında ABD ile İran, gemilerin 60 gün boyunca Hürmüz Boğazı'ndan güvenli ve serbest geçişi konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu sürenin ardından ise boğazın yönetimine ilişkin yeni mekanizmaların İran, Umman ve Basra Körfezi ülkeleri arasında yapılacak görüşmelerle şekillendirilmesi öngörülüyor.

Umman tarafı, zorunlu geçiş ücretine sıcak bakmadığını belirtirken, Malakka ve Singapur boğazlarında olduğu gibi bakım ve güvenlik hizmetleri için gönüllü katkı modeli üzerinde durulduğunu ifade etti.

ABD zorunlu geçiş ücretine karşı çıkıyor

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı, uluslararası bir su yolu olan Hürmüz Boğazı'ndan zorunlu geçiş ücreti alınmasına karşı olduklarını açıklarken, dünya petrol ve doğal gaz arzının yaklaşık yüzde 20'sinin taşındığı boğaz için müzakerelerin sürdüğü bildirildi.

Görüşmelere yakın kaynaklar, İran'ın ücret toplama fikrini savunmaya devam ettiğini aktarırken, toplanacak olası fonların çevresel risklerin yönetimi, kurtarma faaliyetleri ve teknik altyapı çalışmaları için kullanılmasının değerlendirildiğini ifade etti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar