Rusya'da petrol rafinerisi üretimi 21 yılın en düşük seviyesine geriledi

Rusya'da petrol rafinerilerindeki ham petrol işleme kapasitesi, Ukrayna'nın son dönemde yoğunlaşan saldırılarının ardından günlük 3,91 milyon varile gerileyerek Mart 2005'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Geçen yılın aynı dönemine göre üretimde günlük 1,4 milyon varilin üzerinde düşüş yaşandı.
Rusya'da rafineri üretimi sert düştü
Son 100 günde Ukrayna'nın Rusya'daki yakıt üretim tesislerine yaklaşık 50 saldırı düzenlediği, ülkenin 34 büyük rafinerisinden en az 24'ünün bu saldırılardan etkilendiği bildirildi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da Haziran ayında Rus rafinerilerindeki işleme miktarının günlük 3,8 milyon varile düştüğünü ve bunun geçen yıla göre 1,6 milyon varil daha düşük olduğunu açıkladı.
Yakıt arzı daraldı, ihracata kısıtlama geldi
Üretimdeki gerileme nedeniyle Rusya, temmuz sonuna kadar dizel ihracatının büyük bölümünü durdururken, benzin ve jet yakıtı ihracatına yönelik mevcut kısıtlamaları da sürdürdü. Yakıt arzındaki daralma birçok bölgede akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklara ve pompa fiyatlarında sert yükselişe yol açtı.
Yetkililer, artan yakıt tüketimini sınırlamak amacıyla bazı bölgelerde plaka bazlı akaryakıt satış uygulamasını devreye alırken, Novosibirsk bölgesinde şirketlere uzaktan çalışma tavsiyesinde bulunuldu. Ukrayna ise enerji altyapısına yönelik saldırılarla Rusya üzerindeki baskıyı artırmayı sürdürüyor.





