Fitch, Türkiye’nin para politikası gevşetme adımlarını “erken” olarak değerlendirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün yayınladığı “Gelişmekte Olan Piyasa Ülke Notları 2021 4’ncü Çeyrek” raporunda Türkiye’ye de yer verdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün yayınladığı “Gelişmekte Olan Piyasa Ülke Notları 2021 4’ncü Çeyrek” raporunda Türkiye’ye de yer verdi.
Fitch Ratings’in analisti Erich Arispe, yayınlanan raporda Türkiye için yaptığı değerlendirmede, eylül ayında yapılan 100 baz puanlık faiz indirimini erken atılmış bir adım olarak gördüklerini belirtti.
Politika yönlendirmesinde yaşanan değişiklik ile birlikte gelen faiz indiriminin politika belirsizliğini yüksek tutacağını ifade eden Erich Arispe, atılan adımların enflasyonu kontrol altına almanın zorluğunu artıracağını da sözlerinde belirtmiş oldu.
“Bizim perspektifimizden bakıldığında, TCMB’nin attığı adım yükselen manşet enflasyon, çekirdek enflasyon ve kötüleşen enflasyon bekleyişleri dikkate alındığında erken. Makroekonomik istikrarsızlık risklerine ve dış kırılganlıklara rağmen politik değerlendirmelerin daha fazla parasal gevşemeyi dikte etmeleri önemli bir risk.” değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca analist Erich Arispe, Türkiye’nın dış pozisyonunun azalan döviz rezervleri nedeniyle kırılgan olmaya devam ettiğini, dış ortamın da gittikçe yükselen enerji fiyatları, global parasal şartlarda sıkılaşma potansiyeli ve Rusya’dan yeni askeri malzeme alımlarının yaptırımları tetikleyebilecek olması nedeniyle daha zorlu göründüğünü vurguladı.
Fitch, Türkiye’nin kredi notunun Ağustos ayında BB- / Durağan olarak teyit ederken, yüksek enflasyonu ve merkez bankası bağımsızlığı olmamasını, en önemli zayıflıklar olarak ön plana çıkarmıştı.