ABD, Rus VTB Bank’ı yaptırım listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğu iddiasıyla Rusya’nın önde gelen finans kuruluşlarından VTB Bank’ı yaptırım listesine ekledi. Bakanlık, bankayla işlem yapmayı sürdüren yabancı finans kuruluşlarının da yaptırım riskiyle karşılaşabileceğini bildirdi.
ABD Hazine Bakanlığı, İran’a yönelik “ekonomik dışlama operasyonu” kapsamında Rus VTB Bank hakkında yaptırım kararı aldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada VTB Bank’ın, yaptırım uygulanan İranlı bankalarla muhabir bankacılık ilişkileri kurduğu ve İran’ın uluslararası yaptırımları aşmasına yardımcı olan faaliyetlerde bulunduğu öne sürüldü.
Yabancı finans kuruluşlarına uyarı
VTB Bank’ın dünyanın en kapsamlı yaptırımlara tabi finans kuruluşları arasına girdiği belirtilen açıklamada, bankayla işlem yapmayı sürdüren yabancı finans kuruluşlarının daha yüksek yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Bu kuruluşlara VTB Bank ile mevcut ilişkilerini sonlandırmaları çağrısı yapıldı.
Yerel paralarla ödeme sistemi iddiası
ABD Hazine Bakanlığı, VTB Bank’ın son yıllarda İran’daki faaliyetlerini genişlettiğini ve yaptırım uygulanan İranlı finans kuruluşlarıyla muhabir bankacılık ilişkileri kurduğunu ileri sürdü.
Bankanın dondurulmuş İran varlıklarının milyarlarca dolarlık bölümünün transfer edilmesi için çalışmalar yürüttüğü de iddia edildi.
Açıklamada ayrıca VTB Bank’ın İran riyali ve Rus rublesi cinsinden muhabir hesaplar üzerinden iki ülkenin yerel paralarla işlem yapmasına imkan sağlayan bir ödeme sistemi oluşturduğu savunuldu.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran’a maddi, teknolojik veya finansal destek sağladığı değerlendirilen kişi ve kuruluşları hedef almaya devam edeceklerini söyledi.





