Otomotiv

Egzoz muayenesi olmayan araçlara 2024'te 14 milyon lira ceza kesildi

Egzoz muayenesi olmayan araçlara 2024'te 14 milyon lira ceza kesildi

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kapsamında 2024 yılında yapılan denetimlerde, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine ciddi cezalar kesildi. Toplamda gerçekleştirilen 1798 denetimde, kurallara uymayan sürücülere 14 milyon 56 bin 491 TL para cezası uygulandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2018 yılında başlatılan EGEDES projesi, ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azaltma hedefiyle Türkiye genelinde uygulanıyor. ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen sistem, araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini elektronik ortamda takip ederek çevreyi koruma adına önemli bir adım atıyor.

PLAKA TANIMA SİSTEMİ İLE ANLIK TESPİT

EGEDES projesi kapsamında hayata geçirilen Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS), araçların plakasını okuyarak egzoz emisyon ölçümünün geçerliliğini sorguluyor. Sistem, ölçüm yaptırmayan araçları anında tespit ederek raporluyor. Bu teknoloji sayesinde denetim araçları, sabit noktalarda veya trafikte seyir halindeyken ihlalleri hızlı bir şekilde belirleyebiliyor.

14 MİLYON TL CEZA UYGULANDI

2024 yılında yapılan toplam 1798 denetimde, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine 14 milyon 56 bin 491 TL ceza kesildi. Bakanlık yetkilileri, elde edilen gelirlerin çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinde kullanılacağını açıkladı.

DENETİMLER 81 İLDE SÜRÜYOR

Türkiye genelinde 81 il müdürlüğüne ait denetim araçlarına entegre edilen MPTS cihazları, hem hususi hem de ticari araçları kapsayan denetimler gerçekleştiriyor. Mevzuata göre hususi ve resmi otomobillerin ilk üç yıl sonunda ve devamında her iki yılda bir; ticari araçların ise birinci yıl sonunda ve ardından her yıl egzoz emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar