Emtiada enerji fiyatları yükseldi, altın ve gümüş geriledi
Altın ve gümüş haftayı kayıpla tamamlarken Brent petrol yüzde 6,5, Avrupa doğal gazı yüzde 7,3 yükseldi. Faiz beklentileri ve arz riskleri fiyatları yönlendirdi.

Emtia piyasalarında bu hafta enerji ürünleri ile değerli metallerin yönü ayrıştı. Orta Doğu’daki çatışmalar petrol ve doğal gazda arz endişelerini artırırken yükselen enerji maliyetlerinin enflasyonu besleyeceği beklentisi, değerli metalleri baskıladı.
ABD Merkez Bankasının (Fed) faizleri daha uzun süre yüksek tutabileceğine yönelik öngörüler de fiyatlamalarda etkili oldu.
Altının onsu 4 bin doların altına indi
Haftalık bazda ons fiyatları altında yüzde 4, gümüşte yüzde 5,3, platinde yüzde 4,9 ve paladyumda yüzde 6,5 geriledi.
Altının onsu temmuzdan bu yana ilk kez 4 bin doların altını gördü. Gümüş 53 dolarla Kasım 2025’ten, paladyum ise 1.039,55 dolarla Haziran 2025’ten bu yana en düşük seviyesine indi.
Analistler, enerji fiyatlarının enflasyonu artırarak merkez bankalarının sıkı para politikasını sürdürmesine yol açabileceği beklentisinin altın üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
Yüksek faizlerin sanayi talebini zayıflatabileceği endişesi gümüşü de etkiledi. Platin yatırımlarına yönelik zayıf beklentiler ve otomotiv sektöründe borçlanma maliyetlerinin talebi sınırlayabileceği öngörüsü, platin ve paladyumdaki kayıplarda rol oynadı.
Petrol ve doğal gazda arz endişesi
Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 6,5 yükseldi. Orta Doğu’da süren çatışmalar ve enerji arzına ilişkin riskler fiyatları destekledi.
Avrupa’da referans kabul edilen Hollanda merkezli TTF’de kasım vadeli doğal gaz kontratları haftayı yüzde 7,3 artışla tamamladı. Megavatsaat fiyatı hafta içinde 94 euroya ulaşarak Aralık 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Hürmüz Boğazı üzerinden deniz taşımacılığındaki aksamalar ve kış öncesinde düşük kalan depo doluluk seviyeleri, doğal gaz fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.
Baz metallerde bakır gerilerken nikel yükseldi
Tezgâh üstü piyasada bakır fiyatı haftalık yüzde 0,8 geriledi. Çinko yüzde 1,2, alüminyum yüzde 1,3, kurşun yüzde 1,5 ve nikel yüzde 3,3 yükseldi.
Londra Metal Borsasında bakır stoklarının arttığına ilişkin haberler arz endişelerini hafifletti. Alüminyumda ise Orta Doğu kaynaklı tedarik riskleri öne çıktı.
Endonezya’daki Çinli nikel üreticilerinin üretimi azaltabileceğine yönelik haberler nikeli destekledi. Çin’de çinko konsantresi üretiminin azalması ve küresel kurşun ile çinko maden üretimine ilişkin düşüş tahminleri de fiyatlara yansıdı.
Barış beklentileri buğday ve mısırı baskıladı
Chicago Ticaret Borsasında buğdayın kile fiyatı haftalık yüzde 5,4, mısırın fiyatı yüzde 3,9 geriledi. Buğday 6,21 dolarla, mısır ise 4,53 dolarla temmuzdan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Rusya ile Ukrayna arasında barış sağlanabileceğine yönelik beklentiler, tahıl arzına ilişkin endişeleri azalttı.
The Economist, ABD’li yetkililerin Donbas’ta askerden arındırılmış bölge oluşturulması, Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi gibi maddeler içeren bir plan hazırladığını öne sürdü.
Aynı dönemde soya fasulyesi yüzde 0,7, pirinç yüzde 1,2 yükseldi. Çin’den gelen güçlü talep soya fasulyesini destekledi.
Şeker ve kakao haftayı düşüşle tamamladı
ABD’de Intercontinental Exchange’de kahvenin libre fiyatı yüzde 0,1, pamuğun fiyatı yüzde 0,4 artarken şeker yüzde 2,8 geriledi. Kakaonun ton fiyatı da yüzde 1,5 düştü.
Avrupa ve Japonya’da kahve stoklarının azalması fiyatları desteklerken Batı Afrika’da kakao stoklarının artması düşüşte etkili oldu.
Hindistan hükümetinin kamuya ait akaryakıt perakendecilerine 1 Kasım’dan itibaren şeker kamışından üretilen etanol alımını durdurmaları yönünde talimat vermesi de şeker fiyatlarını baskıladı.





