Son Dakika: Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verilerini açıkladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Bakan Bolat, mart ayında tarihin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti. Ayrıca, bu rakamın cumhuriyet tarihinin en yüksek beşinci aylık ihracatı olduğunu vurguladı. Bakan Bolat, dış ticaret açığında da olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, mart ayında dış ticaret açığının 7,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bakan Bolat'ın açıklamasına göre, mart ayında Türkiye'nin ihracatı 23.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu rakam, Türkiye'nin dış ticaret performansında önemli bir başarıya işaret ediyor. Bakan Bolat, mart ayının tarihindeki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığını belirterek, bu başarının ülke ekonomisi açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
Bakan Bolat'ın açıklamasının satır başları şöyle:
* Martta 23,4 milyar dolarla tarihimizin en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamını elde ettik. Yıllık bazda yüzde 3,2'lik artış var.
* Aylık ihracatlarda cumhuriyet tarihinin en yüksek 5. ihracatı.
* Mart ayıyla birlikte son 22 ayın 13'ünde aylık ihracat rekoru kırılmış oldu.
* Yıllıklandırılmış yani son 12 ayda mal ihracatında 263,4 milyar dolar mal ihracatı yapıldı. Bu da yıllıkta yüzde 2,1'lik bir artış demektir.
* Bayramdan 2 gün önce 28 mart cuma günü tam 2 milyar 65 milyon dolar günlük ihracatla 101 yıllık cumhuriyet tarihinin en yüksek 2. günlük ihracat rakamı elde edildi.
* 35 milyon dolar daha olsaydı en yüksek ihracat rakamı olacaktı.
* Dış ticaret açığı ise 7,3 milyar dolar.
* Mayıs ortasında ABD'ye yapacağımız ziyarette ilave gümrük vergilerini konuşacağız. İhracatımızı artırmak için hazırlığımızı yaptık.
Ayrıntılar birazdan...