Uzmanlar uyarıyor: Hastalar temel haklarını bilmeli, farkındalık bilinci artmalı

Ahu Orakçıoğlu’nun Gün Ortası programına konuk olan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Sert, hastaların temel hakları ve farkındalık bilincinin artması gerekliliğine vurgu yaparak açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Gürkan Sert, Türkiye’de son dönemde boy gösteren Yenidoğan Çetesi, belirli özel hastanelerde ticarethaneye dönüştürülen yeni doğan bebeklerin bulunduğu bakım üniteleri olayları gibi kamuoyunda büyük bir yankı oluşturan ve tepkileri de beraberinde getiren olaylar üzerinden hastaların haklarını nasıl takip edilebileceğine dair uygulanabilecek yöntemleri açıkladı.
Prof. Dr. Gürkan Sert, bu alana direkt olarak temas eden “Uluslararası Bildirgeler ve Tıp Etiği Açısından Hasta Hakları” isimli kitabının içerisinde detaylı bilgilerin de yer aldığını belirtti. Sert, sağlık sektöründe yaşanan sorunlar ve skandalların ardından sektörde değişim ve dönüşüm adına neler yapılabileceği konusunda görüşlerini aktardı.
Hastaların bilinçlenmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Gürkan Sert sistemde ne yapılabileceğine dair düşüncelerini şu sözlerle açıkladı:
“Hasta hakları sistemi, genel anlamda erişim, yaşam hakları ve beden bütünlüğünün korunması üzerine kuruludur. Hastaları sağlık sistemi içerisinde etkin bir paydaş olarak görmeliyiz. Mesleki ve ahlaki anlayışın yanında bunun zorunluluğunu getiren bir resmi düzenleme olmalı. Ayrıca Yenidoğan Çetesi üzerinden öğrenilen belge ve tanıklıklara da baktığımızda burada somut bilgilendirilmelerin yapılması gerekiyor. Çalışanlar ve hastalar arasında yaşanan gerilim ortadan kalkmalıdır. “
“KOŞULLAR DÜZELTİLMELİ”
Prof. Dr. Gürkan Sert, çalışma koşullarının düzeltilmesi, yoğunlukların azaltılması noktasında tedbirler alınması gerektiğini
belirtti. Sağlık okuryazarlığının değerini vurgulayan Sert, alınacak sağlık hizmetleri ve yapılacak sağlık işlemlerinin kapsamı üzerine önceden bilgi sahibi olunması gerektiğinin de altını çizdi.
Prof. Dr. Sert, sağlıkta dönüşüm gerçekleştirilirken toplam sağlık sektöründe artan paylarıyla öne çıkan özel sektörün kazanç motivasyonu ile hareket eden kurumların varlığını vurgulayarak buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Haber: Gizem Yaralı





