Fed’den yapay zekâ uyarısı: Çip talebi enflasyonu besleyebilir

San Francisco Fed Başkanı Daly, yapay zekâ kaynaklı çip talebinin diğer sektörlere yayılarak fiyat baskılarını uzun süre canlı tutabileceğini söyledi.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Axios’a verdiği röportajda bazı şirketlerin olası çip sıkıntısına karşı tedariklerini güvence altına almaya başladığını anlattı. Firmaların bellek çipleri için geleceğe dönük sözleşmeler aradığını, bazılarının ise ürünlerini daha az çip kullanacak şekilde yeniden tasarladığını belirtti.
Otomobil ve ev aletlerine de yansıyabilir
Daly’ye göre yapay zekâ yatırımlarının oluşturduğu talep, veri merkezlerinin kullandığı gelişmiş çiplerle sınırlı kalmayabilir. Otomobil ve ev aletleri gibi ürünlerde kullanılan yarı iletkenlere yayılması, farklı sektörlerde maliyetleri artırabilir.
Pandemi sonrasında çip sıkıntısının otomobil üretimini aksattığını hatırlatan Daly, mevcut gelişmelerin benzer tedarik sorunlarına ilişkin kaygıları artırdığını ifade etti.
Fiyat baskıları beklenenden uzun sürebilir
Fed’in genellikle arz şoklarının bir ila üç yıl içinde hafiflemesini beklediğini belirten Daly, yapay zekâ kaynaklı baskıların daha uzun sürebileceğine dikkat çekti.
Yapay zekâ talebinin azalmadığını, aksine güçlendiğini söyleyen Daly, bu baskının gümrük tarifeleri ve yüksek enerji maliyetleriyle birleşmesinin enflasyonu yüksek tutabileceğini kaydetti.
Yeni faiz artışı şokların seyrine bağlı
Daly, Fed’in eylül ayındaki faiz artışını desteklediğini belirtti. İlave sıkılaşma ihtiyacının ise enerji, ticaret ve yapay zekâ kaynaklı şokların geçici kalıp kalmayacağına bağlı olduğunu söyledi.
Şokların hafiflemesi halinde yeni faiz artışına ihtiyaç duyulmayabileceğini ifade eden Daly, etkilerin uzaması veya birbirini güçlendirmesinin farklı bir değerlendirme gerektirebileceğini vurguladı.
Daly ayrıca büyük bulut ve veri merkezi şirketlerinin yüksek faizlere daha az duyarlı olduğunu, buna karşın para politikasındaki sıkılaşmanın ekonominin genelinde enflasyon baskısını sınırlayabildiğini belirtti. Fed’in kararlarında iş gücü piyasasını da gözetmeye devam edeceğini kaydetti.





