Teknoloji

Fransa'da okullarda cep telefonu yasağı daha da genişliyor

Fransa'da okullarda cep telefonu yasağı daha da genişliyor

Fransa, ortaokullarda cep telefonu kullanımına yönelik mevcut yasağı daha katı hale getirmek için yeni bir düzenleme getirdi. 11 ila 15 yaş arasındaki öğrencileri kapsayan bu uygulama, ders sırasında cep telefonlarının tamamen erişilemez olmasını hedefliyor. Yeni düzenlemeye göre, öğrenciler okula geldiklerinde telefonlarını ya kilitli dolaplara ya da özel kılıflara bırakmak zorunda olacak.

Fransa Eğitim Bakanı Élisabeth Borne, Fransız Senatosu’nda yaptığı açıklamada, eylül ayından itibaren ortaokullarda öğrencilerin okul saatleri boyunca telefonlarından tamamen ayrılmalarını zorunlu kılacak yeni bir düzenlemenin hayata geçirileceğini duyurdu. Borne, bu önlemin öğrencilerin hem akademik başarılarını hem de genel refahlarını artıracağını belirtti.

PİLOT UYGULAMA BAŞARILI SONUÇ VERDİ

2018 yılında yürürlüğe giren mevcut düzenleme, ortaokul öğrencilerinin telefonlarını kapalı şekilde çantalarında tutmalarını şart koşuyordu. Ancak yeni düzenleme, telefonların sabah okula girişte özel kilitli dolaplara ya da yalnızca okul çıkışında açılabilen kilitli kılıflara bırakılmasını zorunlu hale getirecek. Öğrenciler, okul bitimine kadar cihazlarına erişemeyecek. Yaklaşık 100 ortaokulda altı ay boyunca uygulanan pilot çalışmanın sonuçlarının olumlu olduğu açıklandı. Uygulamanın sosyal etkileşimi artırdığı, fiziksel aktiviteleri teşvik ettiği ve dikkat dağınıklığını azalttığı belirtildi. Öğretmenler ve velilerden de geniş destek geldiği ifade edildi.

"OKUMA ALIŞKANLIĞI AZALIYOR"

Bakan Borne, gençlerin ekran başında geçirdiği süreye dikkat çekerek, “Gençler günde ortalama beş saatlerini ekran başında geçiriyor ancak kitap okumaya haftada yalnızca üç saat ayırıyorlar. Bu durum, öğrencilerin başarılarını olumsuz etkiliyor” dedi.

SOSYAL MEDYA KULLANIMINA KISITLAMA ÖNERİSİ

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle hazırlanan bir bilimsel rapor, çocuklara 13 yaşına kadar akıllı telefon verilmemesi ve 18 yaşına kadar sosyal medya platformlarına erişimlerinin sınırlandırılması gerektiğini önermişti. Raporda ayrıca, hiçbir çocuğun 11 yaşından önce cep telefonuna sahip olmaması gerektiği vurgulanmıştı. Macron’un, çocukların ekran kullanımını azaltma konusundaki kararlılığı bilinirken, bu yeni düzenlemenin Fransa genelinde uygulanması için çalışmalar hız kazandı.

İNGİLTERE'DE BENZER UYGULAMALAR

Öte yandan, İngiltere'de yapılan bir araştırma, ilkokulların yüzde 99,8’inde ve ortaokulların yüzde 90’ında cep telefonu kullanımına yönelik yasakların bulunduğunu ortaya koydu.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar