İSO Başkanı Bahçıvan: Türkiye yapay zekâ çözümleri ihraç eden bir üretim merkezi olabilir

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yapay zekânın Türk sanayisinin rekabet gücünü artırması için KOBİ’lerin dönüşüm sürecine dahil edilmesinin kritik olduğunu belirtti. Bahçıvan, sanayi, üniversite, finans ve kamu arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesiyle Türkiye’nin yapay zekâ çözümleri geliştiren, ölçeklendiren ve ihraç eden bir üretim merkezi haline gelebileceğini söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen GITEX Ai Türkiye kapsamında gerçekleştirilen “Bugünkü sürüm gerçek yapay zekâ dünyasıyla başa çıkabilir mi?” başlıklı panelde konuştu.
Yapay zekâ yatırımlarının üretim sektörlerinde oyunun kurallarını yeniden yazdığını belirten Bahçıvan, şirketlerin arz güvenliği, verimlilik ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla bu alandaki yatırımlarını hızlandırdığını ifade etti.
Yapay zekâ yatırımları 581 milyar dolara ulaştı
Bahçıvan, Stanford Üniversitesi’nin Nisan 2026’da yayımladığı Yapay Zekâ Endeksi Raporu’na göre küresel kurumsal yapay zekâ yatırımlarının 2025’te 581 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Bu tutarın bir önceki yıla göre %130 artışa işaret ettiğini belirten Bahçıvan, özel sektör tarafından gerçekleştirilen yatırımların ise yaklaşık 345 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Sanayide dönüşüm vurgusu
Türkiye’nin otomotiv, makine, elektronik ve havacılık gibi katma değeri yüksek sektörlerde önemli bir üretim gücüne sahip olduğunu belirten Bahçıvan, mevcut sanayi birikiminin yapay zekâ ve akıllı teknoloji uygulamalarıyla desteklenmesinin kalıcı rekabet avantajı sağlayacağını ifade etti.
İSO bünyesinde kurulan Stratejik Dönüşüm Merkezi ile özellikle kaynakları sınırlı KOBİ’lere dijital ve yeşil dönüşüm, değer odaklı büyüme, insan kaynağı ve jeostratejik gelişmelere uyum alanlarında yol haritaları oluşturulduğunu aktardı.
Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası Girişim Sermayesi Yatırım Fonu aracılığıyla sanayinin ihtiyaç duyduğu kritik teknolojileri geliştiren girişim ve startupların da desteklendiğini söyledi.
Yapay zekâda 10 bin uzman hedefi
Yapay zekâ dönüşümündeki önemli sorunlardan birinin yetişmiş iş gücü eksikliği olduğunu belirten Bahçıvan, rekabetin yalnızca teknolojiye sahip olmakla değil, teknolojiyi kullanabilecek “yeni nesil mavi ve beyaz yakalıları” yetiştirmekle de ölçüldüğünü ifade etti.
Türkiye Yapay Zekâ Eylem Planı kapsamında 2026-2030 döneminde 10 bin ileri düzey yapay zekâ uzmanı yetiştirilmesinin hedeflendiğini hatırlatan Bahçıvan, İSO Akademi aracılığıyla sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının geliştirilmesine destek verdiklerini kaydetti.
“KOBİ’lerin sürece dahil edilmesi önemli”
Bahçıvan, yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaştırılması ve veri altyapısının güçlendirilmesinin yanı sıra KOBİ’lerin dönüşüme etkin biçimde dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sanayi, üniversite, finans ve kamu arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesinin dönüşümü hızlandıracağını belirten Bahçıvan, Türkiye’nin yalnızca yapay zekâ teknolojilerini kullanan değil, yapay zekâ çözümleri geliştiren, ölçeklendiren ve ihraç eden bir üretim merkezi haline gelebileceğini ifade etti.





