Signal ve WhatsApp üzerinden yeni siber saldırı dalgası ortaya çıktı

Hollanda’nın güvenlik kurumları, Rusya bağlantılı siber saldırılara ilişkin dikkat çeken bir uyarı yayımladı. Hollanda Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD) ile Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisi (MIVD), Rusya destekli hacker gruplarının ülkedeki kamu çalışanları ve askeri personelin yer aldığı dijital iletişim gruplarına sızdığını açıkladı.
Yetkililere göre saldırıların hedefinde özellikle WhatsApp ve Signal gibi uçtan uca şifreleme sunan mesajlaşma uygulamaları bulunuyor. Siber saldırganların, kullanıcı hesaplarını ele geçirerek grup içi yazışmalara erişmiş olabileceği ifade edildi.
KAMU PERSONELİNİN BULUNDUĞU MESAJLAŞMA GRUPLARI HEDEF ALINDI
AIVD ve MIVD tarafından yapılan ortak açıklamada, Rusya bağlantılı siber aktörlerin Hollanda’daki kamu görevlileri, askeri personel ve devlet kurumlarıyla bağlantılı kişiler üzerinde geniş çaplı bir operasyon yürüttüğü belirtildi.
Yetkililer, saldırganların sahte destek mesajları ve sosyal mühendislik yöntemleri kullanarak kullanıcıların hesaplarına erişim sağladığını duyurdu.
Açıklamada ayrıca gazeteciler, araştırmacılar ve Rusya’nın ilgisini çekebilecek diğer kişilerinin de bu tür saldırıların potansiyel hedefleri arasında yer alabileceğine dikkat çekildi.
“SAHTE DESTEK BOTU” YÖNTEMİYLE HESAPLARA ERİŞİM
Hollanda istihbarat servislerine göre hackerlar, mağdurlarla iletişime geçerken kendilerini Signal’in teknik destek birimi gibi tanıttı. Bu yöntemle kullanıcıların doğrulama kodlarına ulaşan saldırganların hesapları ele geçirdiği belirtildi.
Siber saldırganların, ele geçirilen hesaplar üzerinden “bağlantılı cihazlar” özelliğini kullanarak mesajlaşma uygulamalarına uzaktan erişim sağladığı bildirildi.
Bu sayede hedef alınan kullanıcıların grup konuşmalarındaki yazışmalar, dosyalar ve potansiyel olarak hassas bilgiler saldırganların eline geçmiş olabilir.
SIGNAL VE WHATSAPP’A YÖNELİK SİBER İLGİ ARTIYOR
Uzmanlara göre Signal uygulaması, güçlü uçtan uca şifreleme sistemi sayesinde güvenli iletişim aracı olarak görülüyor. Bu nedenle kamu çalışanları ve bazı kurumlar tarafından tercih ediliyor.
Ancak güvenlik yetkilileri, şifreleme sisteminin güçlü olmasına rağmen kullanıcıların sosyal mühendislik saldırıları yoluyla hedef alınabildiğini vurguluyor.
MIVD Direktörü Peter Reesink, “Signal ve WhatsApp gibi uygulamalar güçlü şifreleme sunsa da gizli ve kritik bilgilerin paylaşılması için uygun platformlar değildir” uyarısında bulundu.
RUSYA’NIN HİBRİT SİBER OPERASYONLARI ARTIYOR
Hollanda istihbarat kurumları daha önce de Rusya’nın Avrupa genelinde siber saldırılar, sabotaj faaliyetleri ve bilgi manipülasyonu içeren hibrit operasyonlarını artırdığına dikkat çekmişti.
2024 yılından bu yana Rusya kaynaklı siber faaliyetlerin daha agresif hale geldiği ifade edilirken, bazı operasyonların yalnızca dijital ortamla sınırlı kalmadığı ve fiziksel altyapıları da hedef alabildiği belirtiliyor.
Yetkililer, kamu kurumları ve kritik sektörlerde çalışan personelin mesajlaşma uygulamalarında paylaştıkları bilgilere karşı daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.





