Fed beklentisi değişti: Asya borsaları yükseldi, dolar geriledi

ABD’de zayıflayan istihdam verileri, Fed’in ekim ayında faiz artıracağı beklentisini düşürdü. Asya borsaları yükselirken dolar değer kaybetti.
Çin, Güney Kore ve Avustralya’nın New South Wales eyaletindeki tatiller nedeniyle Asya’da işlem hacmi sınırlı kaldı. Bu nedenle bölge piyasaları ağırlıklı olarak Wall Street’in cuma günkü hareketlerini izledi.
ABD istihdam verileri Fed fiyatlamasını değiştirdi
Eylül ayında ABD’de istihdam artışı beklentilerin altında kaldı. Ayrıca önceki iki aya ait tarım dışı istihdam verileri aşağı yönlü revize edildi.
Bu görünümün ardından yatırımcılar, Fed’in ekim toplantısında faiz artırma ihtimalini azalttı.
Fed’in ekim ayında faiz artırma olasılığı bir haftada yüzde 64’ten yüzde 22’ye geriledi.
Interactive Brokers Kıdemli Ekonomisti Jose Torres, iş gücü piyasasının genel olarak istikrarlı kaldığını belirtti. Ancak son revizyonların istihdam kaybı riskini artırdığına dikkat çekti.
Nikkei yüzde 2 yükseldi
Para politikasında daha temkinli bir Fed beklentisi Asya hisselerini destekledi.
Japonya’da Nikkei endeksi erken işlemlerde yüzde 2 yükseldi. Avustralya borsası ise yüzde 0,5 değer kazandı.
Japonya hariç Asya-Pasifik hisselerini izleyen MSCI endeksi yüzde 0,15 arttı.
ABD vadeli endekslerinde de pozitif seyir görüldü. Nasdaq vadeli kontratları yüzde 0,3, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0,1 yükseldi.
Avrupa’da EURO STOXX 50 vadeli işlemleri yüzde 0,3 arttı. FTSE vadeli kontratları da yüzde 0,4 yükseldi.
Tahvil piyasasında satışlar yavaşladı
Küresel tahvil piyasalarındaki son satış dalgası haftanın ilk işlemlerinde hız kesti.
ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 5,2643 seviyesine geriledi. İki yıllık tahvil getirisi ise yüzde 4,8143 oldu.
Buna rağmen getiriler çok yıllık yüksek seviyelere yakın kaldı. Yoğun tahvil arzı, kamu maliyesine ilişkin kaygılar ve enerji maliyetleri piyasada etkili oluyor.
Standard Chartered Kıdemli Yatırım Stratejisti Cedric Lam, son ABD verilerinin enflasyonda yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.
Bununla birlikte hedge fonlar ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki zorunlu satışların getirilerdeki düşüşü geciktirdiğini belirtti.
Dolar güç kaybetti
Fed’e ilişkin beklentilerin değişmesi dolar üzerinde baskı oluşturdu.
Euro, 17 ayın en düşük seviyesinden toparlanarak 1,1243 dolara çıktı. Sterlin ise 1,3241 dolar seviyesine yükseldi.
Dolar/yen paritesi de 157,81 seviyesine geriledi.
Doların değer kaybında, ekim ayında faiz artışı ihtimalinin belirgin biçimde azalması etkili oldu.
BBH Küresel Piyasalar Strateji Başkanı Elias Haddad, diğer ekonomilerdeki sıkı para politikalarının doları baskıladığını ifade etti.
Buna karşılık ABD ekonomisinin görece güçlü performansı ve yabancı yatırımcıların ABD varlıklarına ilgisi dolara destek sağlıyor.
Brezilya seçimleri piyasaların gündeminde
Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ilk tur sonuçları da yatırımcıların radarında bulunuyor.
Senatör Flavio Bolsonaro, ilk turdaki sonuçların ardından Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile ikinci turda karşılaşacak.
Brezilya piyasalarında seçim sonucuna bağlı hareketlilik bekleniyor.
Petrol fiyatları yüksek seyrini korudu
Emtia piyasalarında petrol fiyatları yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.
Brent petrolün varil fiyatı 102,20 dolar civarında seyretti. ABD tipi ham petrol ise 90,75 dolar seviyesinde işlem gördü.
Orta Doğu’daki gelişmeler enerji piyasalarında yakından takip ediliyor.
Yemen’deki İran destekli Husiler, Riyad ve Khurais bölgesindeki Saudi Aramco tesislerini hedef aldıklarını açıkladı.
Bu nedenle petrol piyasasında arz güvenliğine ilişkin riskler gündemde kalmayı sürdürüyor.





