Ekonomi

Kuru soğan mayısta zam şampiyonu oldu, domates üreticide sert düştü

Kuru soğan mayısta zam şampiyonu oldu, domates üreticide sert düştü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayına ilişkin üretici ve market fiyatlarını değerlendirdi. Açıklanan verilere göre, tarım ürünlerinde fiyat hareketliliği sürerken, üretici ile market arasındaki fiyat farkları birçok üründe dikkat çekici seviyelere ulaştı.

MAYIS AYINDA MARKETTE 22 ÜRÜNÜN FİYATI ARTTI, 13 ÜRÜNDE GERİLEME YAŞANDI

TZOB verilerine göre mayıs ayında market raflarında takip edilen 36 ürünün 22’sinde fiyat yükselişi görülürken, 13 üründe düşüş kaydedildi. Bir ürünün fiyatında ise değişiklik yaşanmadı.

Market fiyatlarında en sert yükseliş yüzde 44,7 ile kuru soğanda gerçekleşti. Kuru soğanı yüzde 32,7 artışla patates, yüzde 27,3 ile limon, yüzde 20,1 ile havuç ve yüzde 19,1 ile yumurta takip etti.

Öte yandan marketlerde en fazla ucuzlayan ürün yüzde 54,3 ile sivri biber oldu. Sivri biberin ardından çilek yüzde 34,7, marul yüzde 33,5, domates yüzde 32,7 ve yeşil soğan yüzde 13,8 oranında fiyat kaybı yaşadı.

ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ EN BÜYÜK FARK ELMADA YÜZDE 388,5’E ULAŞTI

Mayıs ayında üretici ve market fiyatları arasındaki en yüksek fark elma ürününde görüldü. Üreticide 18 lira 75 kuruş olan elma, market raflarında 91 lira 59 kuruşa kadar yükseldi. Böylece fiyat farkı yüzde 388,5 seviyesine çıktı.

Elmayı yüzde 278,6 ile havuç, yüzde 215,3 ile kabak, yüzde 206,5 ile fındık ve yüzde 195,7 ile marul izledi.

Üreticide 15 liraya satılan havuç markette 56 lira 79 kuruşa, 14 lira 75 kuruş olan kabak 46 lira 51 kuruşa, 410 lira olan fındık 1.256 liraya, 18 lira olan marul ise 53 lira 23 kuruşa tüketiciyle buluştu.

HEM ÜRETİCİDE HEM MARKETTE EN FAZLA ZAMLANAN ÜRÜN KURU SOĞAN OLDU

Üretici fiyatlarında ise mayıs ayında 28 ürünün 9’unda artış, 9’unda düşüş yaşanırken, 10 üründe fiyatlar sabit kaldı.

Üretici cephesinde en güçlü yükseliş yüzde 77,2 ile kuru soğanda görüldü. Patates yüzde 45,5, limon yüzde 43,8, havuç yüzde 36,4 ve maydanoz yüzde 24,8 oranında değer kazandı.

Fiyat düşüşlerinde ise domates yüzde 54,7 ile ilk sırada yer aldı. Domatesi yüzde 50,8 ile kabak, yüzde 47,4 ile sivri biber, yüzde 38,1 ile salatalık ve yüzde 27,8 ile patlıcan takip etti.

Bayraktar, İç Anadolu Bölgesi’nde depolardaki kuru soğan ve patates stoklarının tükenmesi, Çukurova ve İzmir’de ise yeni hasadın henüz başlangıç aşamasında olması nedeniyle arzın sınırlı kaldığını ve bunun fiyatları yukarı taşıdığını belirtti.

Limonun depolama sürecine girmesiyle birlikte maliyetlerin arttığını ifade eden Bayraktar, havuçta ise tarla ürününün azalmasının arzı daralttığını ve fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Buna karşılık, mevsim koşullarının olumlu seyretmesi ve verim artışı sayesinde domates, kabak, sivri biber, salatalık ve patlıcan gibi ürünlerde üretici fiyatlarının gerilediği kaydedildi.

GÜBRE, YEM, ELEKTRİK VE TARIM İLACINDA ARTIŞ SÜRERKEN MAZOT GERİLEDİ

Tarımsal üretim maliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, mayıs ayında gübre, besi yemi, süt yemi, elektrik ve tarım ilacı fiyatlarında artış yaşandığını bildirdi.

Mazot fiyatlarında ise aylık bazda düşüş görüldüğünü belirten Bayraktar, üreticinin girdi maliyetlerindeki hareketliliğin önümüzdeki dönemde tarımsal fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam edeceğini ifade etti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar