Türkiye ve Güney Kore’den nükleer enerji ve savunmada iş birliği adımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’ın başkanlığındaki heyetler arası görüşme sona erdi. İki lider, ikili görüşmelerinin ardından basına kapalı gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.
Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Lee, Türkiye ve Güney Kore’nin nükleer enerji, savunma ve altyapı alanlarında iş birliği yapacağını belirtti.
Üçüncü ülkelere ortak savunma ihracatı hedefi
Lee, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile savunma sanayisindeki iş birliğini derinleştirmeyi kararlaştırdıklarını söyledi. İki ülkenin üçüncü ülkelere ortak savunma ihracatı gerçekleştirmek için çalışacağını ifade etti.
Nükleer enerji alanındaki iş birliğine de değinen Lee, Türkiye ile nükleer santral finansmanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzaladıklarını açıkladı.
Erdoğan 15 milyar dolarlık ticaret hedefini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ekonomik ilişkilerin görüşmelerin öncelikli konuları arasında bulunduğunu belirtti.
Geçen yıl 11 milyar doları aşan ikili ticaret hacminin dengeli ve sürdürülebilir şekilde 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Erdoğan, bu doğrultuda iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının güncel koşullara uyarlanması için ilgili kurumların çalışmalarını ele aldıklarını bildirdi.
Türkiye'de 400'den fazla Koreli şirket faaliyet gösteriyor
Erdoğan, Türkiye'de faaliyet gösteren Güney Kore sermayeli şirket sayısının 400'ü geçtiğini açıkladı.
Koreli firmalarla Türkiye'deki yatırımların yanı sıra Türk şirketlerinin güçlü olduğu üçüncü ülke pazarlarında da ortak projelerin geliştirilmesinin gündemde olduğunu belirtti.
Bu kapsamda ticaret, altyapı ve yatırım alanlarındaki mevcut ortaklıkların genişletilmesi değerlendirildi.
Erdoğan'dan Güney Kore ile stratejik ortaklık mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi bağlara dayandığını belirterek Kore Savaşı'nda Türk askerlerinin yaptığı fedakârlıkları hatırlattı.
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung'u Kasım 2025'te ve Temmuz 2026'da Türkiye'de ağırladıklarını ifade eden Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerin stratejik ortaklığı güçlendirdiğini söyledi.
Erdoğan, Güney Kore ile ilişkilerin ekonomik, ticari ve stratejik alanlarda ileri taşınmasının amaçlandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:
Sayın Cumhurbaşkanı, değerli heyet üyeleri, kıymetli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum.
Değerli dostum, Sayın Myung'un davetine icabetle stratejik ortağımız ve yakın dostumuz Kore'yi 8 yıl aradan sonra tekrar ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı'na sıcak ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Bundan 76 yıl önce kahraman Mehmetçiğin Kore'nin bağımsızlığı için yaptığı fedakarlıklarla kan kardeşliğine dönüşen ilişkilerimizin gugün de müstesna düzeyde ayrı bir seyri bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor.
Hatırlayacaksınız, değerli dostumu 2025 Kasım ayında ve geçtiğimiz Temmuz ayında ülkemizde misafir etmiştik. Hiç şüphesiz karşılıklı bu ziyaretler stratejik ortaklığımıza önemli katkıda bulunuyoruz.
Bugün de birçok konudaki iş birliğimizi dinamik ve geleceğe odaklı şekilde görüyoruz. İlerletecek adımlar ele aldık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz görüşmelerimizde öne çıkan alanların başına geldi.
Geçtiğimiz yıl 11 milyar doları aşan ikili ticaretimizi dengeli ve sürdürülebilir şekilde evvelce belirlediğimiz 15 milyar dolar hedefine ulaştıracak adımları görüştük.
Aramızdaki serbest ticaret anlaşmasının günün şartlarına göre tadil edilmesi dahil ilgili kurumlarımızın çalışmalarına odaklandık.
Ülkemizde 400'den fazla Koreli firma faaliyet gösteriyor. Kore firmalarıyla sadece ülkemizde değil, Türkiye'nin güçlü olduğu pazarlarda ortak projelere adımlarımızı atıyoruz.
Görüşmelerimizin bir diğer önemli başlığını nükleer enerji ve ve madencilik oluşturdu. 2025 Kasım ayında Türkiye nükleer enerji şirketi ile Kore Elektrik Enerjisi Kurumu arasında imzalanan Mutabakat zaptı işbirliğimiz için önemli bir zemin teşkil ediyor.





