Avrupa’da dijital euro çalışmaları hızlandı

dijital euro

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün dijital euro için önemli bir adım atacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün dijital euro için önemli bir adım atıyor. Banka, dijital euro projesi kapsamında bir danışma grubu ataması yaptı. Dijital Euro Piyasası Danışma Grubu olarak adlandırılan ekip 30 tecrübeli isimden oluşuyor.

Avrupa Merkez Bankası dijital para için danışma grubu oluşturdu

Dijital Euro Piyasası Danışma Kurulu, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarma ve dağıtma gibi ana başlıkları bulunan konularda Avrupa Merkez Bankası ve diğer üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan para otoritesine tavsiyelerde bulunacak.

Avrupa Merkez Bankası, Haziran ayında böyle bir danışma grubunu kurma niyetlerini açıklamış ve sektörün önde gelen isimlerine çağrıda bulunmuştu. Dijital euro danışma grubuna katılmak isteyenlerin yaptığı başvurular arasında en tecrübeli 30 isim seçilerek danışma grubuna atanmaları sağlanmış oldu. Danışma grubu üyeleri arasında BBVADeutsche Bank, European Payments Council, Societe Generale, IKEA ve Stripe gibi kuruluşların üst düzey yöneticileri yer alıyor.

Danışma grubu 2 yıl süreyle görev alacak

Dijital Euro Piyasası Danışma Grubu’nun önümüzdeki aydan itibaren 3 ayda bir toplanarak dijital para projesi hakkında tavsiyeler sunması bekleniyor. Yaklaşık 2 sene kadar çalışmalarını sürdürecek olan danışma grubunun, bu süre zarfında euro’nun dijital formunun farklı sektörlere nasıl etki edeceği, tasarımı ve dağıtımı gibi önemli konuları ele alması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, özel sektörden birçok yüksek profilli ismin oluşturulan dijital euro grubuna katılmaya istekli olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Fabio Panetta, tecrübeli grup üyelerinin olası bir dijital para için potansiyel getiri ve risk konularının analiz edilmesi konusunda verimli olacaklarına inanıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise Eylül ayında dijital para projesiyle ilgili bazı açıklamalarda bulunmuştu. Merkez Bankası Başkanı Lagarde, dijital euro’nun şu an araştırma aşamasında olduğunu ve araştırmaların Eylül ayı itibarıyla başlayarak 2 yıl içerisinde tamamlanacağını dile getirmişti.

Avrupa Bölgesi, muhtemelen yapılan detaylı araştırmaların ardından elde edilen bulguları ve o dönemdeki talebi değerlendirerek dijital euro ile ilgili nihai kararını verecek. Uygun görülmesi durumunda ise proje, test aşamasına geçecek ve 2 senenin sonunda geliştirme çalışmalarıyla devam edilecek.

Avrupa Merkez Bankasının bu yol haritasına göre şu an için yakın bir tarihte dijital para tedavülü mümkün görünmüyor. Euro’nun dijital formu için son derece titiz davranan merkez bankası, bu konuda emin adımlarla ilerlemek istiyor gibi bir görünüm sergiliyor.

Dijital lira 2022 yılında piyasada olabilir

Bunun yanında Türkiye, dün yayımlanan 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda bahsi geçtiği üzere dijital Türk lirasını 2022 yılında piyasaya çıkarmayı planlıyor. Bu açıdan bakıldığında 2022 yılında yapılacak pilot çalışmaların başarılı olması durumunda dijital TL’nin Avrupa Birliği resmi para birimi euro’nun dijital formundan daha önce piyasaya çıktığını görebiliriz.