Güneydoğu'nun ihracatı arttı: Makarna ve ayçiçek yağı öne çıktı
Güneydoğu Anadolu'nun hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı, yılın ilk 9 ayında yüzde 5,6 artarak 2 milyar 753 milyon doları aştı. Bölge, Türkiye'nin sektör ihracatından aldığı yüzde 30,9'luk payla liderliğini korudu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin verilerine göre, ocak-eylül döneminde bölgeden 3 milyon 295 bin 69 ton ürün yurt dışına gönderildi. İhracat miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 yükselirken gelirdeki artış yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.
Hububat ihracatında ayçiçek yağı ve makarna öne çıktı
Bölgenin dış satımında en yüksek gelir ayçiçek yağından elde edildi. Bu ürünün ihracatı yüzde 26,1 artışla 563 milyon 66 bin dolara ulaştı. Makarna ihracatı ise yüzde 13,1 yükselerek 502 milyon 732 bin dolar oldu.
Miktar bazında 931 bin 100 ton makarna, 568 bin 600 ton buğday unu ve 338 bin 600 ton ayçiçek yağı ihraç edildi.
Ayçiçek yağı, ihracat gelirindeki yüzde 26,1'lik artışla bölgenin en fazla döviz kazandıran ürün grubu oldu.
Güneydoğu'nun en büyük ihracat pazarı Orta Doğu
Bölgenin hububat ve bakliyat ihracatında Orta Doğu ülkeleri ilk sıradaki yerini korudu. Bu pazara yapılan satışlardan 1 milyar 160 milyon 846 bin dolar gelir sağlandı.
Afrika ülkelerine gerçekleştirilen ihracat ise 984 milyon 54 bin dolara ulaştı. Böylece iki bölge, Güneydoğu Anadolu'nun gıda ürünleri ihracatında başlıca pazarlar olmayı sürdürdü.
Afrika'da temel gıda ürünlerine talep artıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, ihracatın yalnızca satış tutarlarıyla değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
Kadooğlu, bölgesel çatışmaların ülkelerin ithalat koşullarını ve tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini ifade etti. Özellikle ekonomik açıdan kırılgan pazarlarda satın alma gücü ve dövize erişimin ürün tercihlerinde belirleyici olduğunu söyledi.
Kadooğlu, Afrika'da bazı ülkelerin döviz sıkıntısı nedeniyle un ve bitkisel yağ gibi temel gıdalara yöneldiğini, daha yüksek katma değerli ambalajlı ürünlere yönelik talebin ise zayıfladığını belirtti.
Güneydoğu Anadolu'nun farklı gelir düzeylerine ve tüketim alışkanlıklarına sahip pazarlardaki değişimleri yakından izlediğini aktaran Kadooğlu, ihracat stratejilerinin bu koşullara göre şekillendirildiğini kaydetti.