İçişleri Bakanlığından vatandaşlık soruşturmasına ilişkin açıklama: 1.070 kişi tespit edildi

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında muvazaalı gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazandığı belirlenen 1.070 kişinin tespit edildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin yürütülen incelemeler hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık, yatırım uygunluk belgelerinin alınmasının ardından başvuru sahipleri hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapıldığını belirtti.

Olumlu sonuçlanan başvuruların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce sonuçlandırıldığı kaydedildi.

Toplam 6 bin 134 kişinin vatandaşlık kararı iptal edildi veya geri alındı

Sahte ve usulsüz ekspertiz raporlarına yönelik incelemeler sonucunda 1.150 yatırımcının yatırım uygunluk belgesi iptal edildi. Bu kişiler ve aile fertleri dahil olmak üzere toplam 5 bin 391 kişinin vatandaşlık kararı geçersiz kılındı.

Vatandaşlık kazandıktan sonra kamu düzeni ve millî güvenlik açısından sakıncalı olduğu belirlenen 263 yatırımcı ile aile fertlerinden oluşan toplam 743 kişinin vatandaşlık kararı da geri alındı.

Böylece 1.413 yatırımcı ve aile fertleri dahil toplam 6 bin 134 kişinin Türk vatandaşlığını kazanmasına ilişkin karar iptal edildi veya geri alındı.

Bakanlık, 11 Şubat 2026’dan bu yana yatırım uygunluk belgesi iptal edilen 458 yatırımcı ve aile fertlerinden oluşan toplam 1.393 kişinin vatandaşlığının iptal edildiğini bildirdi. Yedi kişinin vatandaşlığı ise millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından sakınca bulunması nedeniyle geri alındı.

Soruşturmada 1.070 kişi belirlendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Eylül 2026’da yürütülen soruşturma kapsamında, muvazaalı gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz şekilde vatandaşlık kazandığı belirlenen 1.070 kişi tespit edildi.

Bu kişilerin 263’ünün yatırımcı, 807’sinin ise aile ferdi olduğu açıklandı. Toplam 1.015 kişinin karar tarihinde, 55 çocuğun da karar tarihinden sonra Türk vatandaşlığını kazandığı belirlendi.

Vatandaşlık edinme süreci devam eden 11 kişiden biri hakkında geri alma, üçü hakkında ret işlemi gerçekleştirildi. Yedi kişinin ise vatandaşlık başvurusunda bulunmadığı tespit edildi.

Bakanlık: Personelin zafiyeti veya ihmali bulunmuyor

Bakanlık, soruşturmanın başvuru öncesinde kullanılan belgelere ilişkin sahtecilik girişimlerini kapsadığını belirtti.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü personelinin görev ve yetkileri kapsamında herhangi bir zafiyet veya ihmal bulunmadığını bildiren Bakanlık, suç oluşturan tüm usulsüzlüklerin adli makamlara iletildiğini kaydetti.