Çin'den ABD'ye 1 milyon tonluk alım: Soya ticareti hızlandı

Çin, Devlet Başkanı Şi Cinping'in gelecek ay gerçekleştirmesi beklenen ABD ziyareti öncesinde ABD'den yaklaşık 1 milyon ton soya fasulyesi satın alarak son dönemin en büyük alımlarından birine imza attı. Düşük fiyatların etkisiyle hız kazanan alımların, iki ülke arasındaki ticaret taahhütleri kapsamında gerçekleştirildiği belirtilirken, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) yaklaşık 500 bin tonluk kısmı resmi olarak doğruladı.
Çin'in soya fasulyesi alımları hız kazandı
Çinli devlet ticaret şirketleri, geçen hafta ABD'den toplam 14 ila 16 gemi yüküne karşılık gelen yaklaşık 1 milyon ton soya fasulyesi satın aldı. USDA tarafından yapılan açıklamada ise bu alımların yaklaşık 500 bin tonluk bölümü teyit edildi.
Reuters'ın sektör kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre sevkiyatların en az 8 gemisi ABD Körfez Kıyısı, 6 gemisi ise Pasifik Kuzeybatı limanlarından Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilecek.
Çin'in düşük fiyatlardan yararlanarak gerçekleştirdiği büyük alım, ABD ile ticaret ilişkilerinde dikkat çeken yeni bir adım olarak öne çıktı.
Şi Cinping ziyareti alımları destekledi
Piyasa temsilcileri, Çin'in yoğun alımlarında küresel fiyatlardaki gerilemenin yanı sıra Devlet Başkanı Şi Cinping'in Eylül ayında gerçekleştirmesi beklenen ABD ziyareti öncesindeki diplomatik sürecin de etkili olduğunu ifade etti.
Asya merkezli uluslararası bir ticaret şirketinin yetkilisi, satın almaların büyük bölümünün devlet rezerv kuruluşu Sinograin tarafından gerçekleştirildiğini ve fiyat avantajının değerlendirilmesinin temel nedenlerden biri olduğunu belirtti.
Kaynaklara göre Çinli ithalatçılar, ABD Körfez Kıyısı sevkiyatları için Chicago Ticaret Borsası (CBOT) Kasım vadeli kontratına göre bushel başına 3,03 dolar, Pasifik Kuzeybatı çıkışlı yükler için ise 3 dolar prim ödemeyi kabul etti.
Ticaret taahhütleri öne çıkıyor
Beyaz Saray daha önce yaptığı açıklamada, Çin'in 2028 yılı sonuna kadar her yıl 25 milyon ton ABD soya fasulyesi satın alma taahhüdünde bulunduğunu duyurmuştu.
Son alım öncesinde Çin'in 2026 yılı içinde ABD'den satın aldığı soya fasulyesi miktarı 4 milyon tonun üzerine çıkarken, USDA verileri bunun son 4 yılın en hızlı alım temposu olduğuna işaret etti.
ABD Tarım Bakanlığı verileri, Çin'in 2026 yılı alımlarında son dört yılın en güçlü hızına ulaşıldığını ortaya koydu.
ABD-Çin temasları yakından izleniyor
ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 24 Eylül'de ABD'yi ziyaret etmesinin beklendiğini duyurmuştu.
Piyasalarda, yüksek hacimli tarımsal ürün alımlarının hem yaklaşan diplomatik temaslar hem de iki ülke arasındaki ticaret anlaşmaları açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirildiği belirtiliyor.





