BAE’den ABD’ye ‘dolar desteği’ talebi iddiası
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), İran savaşı nedeniyle dolar rezervlerinde yaşanabilecek erime riskine karşı ABD’den finansal destek mekanizması talep ettiği öne sürüldü.
Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, enerji altyapısında oluşan hasar ve tanker geçişlerinin Hürmüz Boğazı’nda kısıtlanması, BAE ekonomisi üzerinde baskı yaratıyor. Bu durumun döviz rezervlerini zayıflatabileceği ve ülkeyi likidite açısından zorlayabileceği belirtiliyor.
Haberde, BAE’li yetkililerin geçen hafta Washington’da ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve diğer yetkililerle bir araya geldiği ifade edildi. Görüşmelerde, şu ana kadar savaşın en ağır ekonomik etkilerinden kaçınıldığı ancak olası bir senaryoda finansal desteğe ihtiyaç duyulabileceğinin dile getirildiği aktarıldı.
BAE tarafının, olası bir likidite krizine karşı ABD ile bir “döviz takas hattı” (swap) kurulması seçeneğini gündeme getirdiği, ancak henüz resmi bir başvuru yapılmadığı iddia edildi.
Öte yandan, dolar rezervlerinde ciddi bir azalma yaşanması halinde BAE’nin petrol ticareti ve diğer işlemlerde Çin yuanı gibi alternatif para birimlerine yönelebileceği de öne sürüldü.
