ECB’den faiz mesajı: Karar vermek için henüz erken
Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) faiz indirimi ya da yeni adım beklentileri sürerken, Yönetim Konseyi üyelerinden temkinli açıklamalar geldi. ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martin Kocher, bankanın bir sonraki para politikası toplantısında alınacak karara ilişkin konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti. Piyasalar faiz yönlendirmesi beklerken, yetkililer veri odaklı yaklaşımın süreceğini vurguluyor.
KOCHER: TÜM VERİLER MASADA OLACAK
Martin Kocher düzenlediği basın toplantısında, gelecek haftaki toplantıya kadar ekonomik göstergelerin dikkatle izleneceğini söyledi. Toplantı sürecinde de yeni verilerin değerlendirileceğini aktaran Kocher, karar öncesinde kapsamlı müzakerelerin yapılacağını ifade etti.
Kocher, ECB’nin faiz kararında aceleci davranmayacağını ve tüm verilerin detaylı şekilde inceleneceğini ortaya koydu.
ECB yetkilisi, özellikle enerji fiyatlarının genel ekonomiye yansımalarının dikkatle analiz edildiğini kaydetti. Bankanın odak noktalarından birinin, enerji dışı sektörlere yayılabilecek ikinci tur enflasyon etkileri olduğunu vurguladı.
ENFLASYONDA ENERJİ RİSKİ GÜNDEMDE
Kocher, mevcut dönemde sadece doğrudan enerji maliyetlerinin değil, enerji kaynaklı fiyat artışlarının diğer sektörlere sirayet etme riskinin de önem taşıdığını söyledi. Bu nedenle enflasyon görünümünün toplantıda ana başlıklardan biri olması bekleniyor.
ECB cephesinde özellikle enerji dışına taşabilecek enflasyon baskıları yakından takip ediliyor.
Öte yandan ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras da dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Stournaras, enerji fiyatları ve enflasyon görünümü açısından ECB’nin temel senaryo ile olumsuz senaryo arasında bir noktada bulunduğunu söyledi.
STOURNARAS: TEMEL SENARYOYA DAHA YAKINIZ
İran’daki savaşın enerji piyasaları üzerindeki etkilerine değinen Stournaras, yükselen enerji fiyatlarının enflasyonist baskı yarattığını ifade etti. Ancak mevcut görünümde temel senaryoya daha yakın bir noktada olunduğunu belirterek piyasaları rahatlattı.
Stournaras, mevcut ekonomik görünümde ECB’nin kötü senaryodan uzak ancak riskleri izleyen bir pozisyonda olduğunu söyledi.
Delfi’de düzenlenen ekonomi forumunda konuşan Stournaras, Hürmüz Boğazı konusunda sağlanacak olası bir uzlaşının tabloyu hızla iyileştirebileceğini belirtti. Uzmanlara göre enerji arzında normalleşme, ECB’nin karar alanını da genişletebilir.
