Hakan Fidan’dan Al Jazeera’ye kritik açıklamalar: Savaş bitmedi, müzakere dışında çözüm yolu yok
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Al Jazeera Arapça kanalına verdiği kapsamlı röportajda Orta Doğu’daki savaş riski, İran-ABD görüşmeleri, Hürmüz Boğazı krizi, İsrail’in politikaları ve Filistin meselesine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin diplomasi trafiğini yoğun şekilde sürdürdüğünü belirten Fidan, bölgede kalıcı barışın sağlanabilmesi için müzakerenin tek yol olduğunu vurguladı.
Bakan Fidan, ABD/İsrail-İran hattındaki gerilimin tamamen sona ermediğini ifade ederek mevcut ateşkesin kırılgan yapısına dikkat çekti.
“Şu anda ateşkes dönemindeyiz ancak bu durum savaşın tamamen sona erdiği anlamına gelmiyor” mesajı, bölgede tansiyonun halen yüksek olduğunu ortaya koydu.
Türkiye’nin Katar, Pakistan ve diğer bölge ülkeleriyle yoğun diplomatik temas halinde olduğunu aktaran Fidan, kalıcı ateşkes ve uzun vadeli barış için çok taraflı müzakere sürecinin sürdüğünü söyledi.
TÜRKİYE, KATAR VE PAKİSTAN DİPLOMASİ TRAFİĞİNİ YOĞUNLAŞTIRDI
Ankara’nın bölgesel istikrar için aktif rol üstlendiğini belirten Fidan, Türkiye ile Katar arasında güçlü bir koordinasyon bulunduğunu ifade etti. Pakistan’ın da süreçte önemli rol oynadığını kaydeden Bakan Fidan, taraflar arasındaki kritik anlaşmazlıkların çözülmesi halinde daha kalıcı bir ateşkes zemininin oluşabileceğini dile getirdi.
Fidan, savaş sonrası bölgede oluşan derin güvensizlik ortamının müzakereleri zorlaştırdığını ancak diplomatik kanalların açık tutulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
İsrail’in mevcut politikalarının bölgesel barış açısından risk oluşturduğunu ifade eden Fidan, birçok ülkenin istikrar ve güvenlik isterken İsrail’in farklı hesaplar peşinde olduğunu savundu.
“Bölge ülkeleri kendi kaderlerine sahip çıkmalı” diyen Fidan, Orta Doğu’nun dış güçlerin siyasi ve ideolojik hesaplarının yürütüldüğü bir alan haline gelmemesi gerektiğini vurguladı.
HÜRMÜZ BOĞAZI İÇİN “DİPLOMASİ” VURGUSU
Hakan Fidan, küresel enerji güvenliği açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndaki gerilime ilişkin de önemli mesajlar verdi. İran’ın saldırılar sonrası boğazı bir baskı unsuru olarak kullandığını belirten Fidan, bunun yalnızca bölgeyi değil tüm dünyayı etkilediğini söyledi.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin gıda ve enerji maliyetleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden Fidan, boğazın yeniden güvenli şekilde açılması gerektiğini belirtti.
Fidan, Hürmüz Boğazı krizinin çözümünde askeri yöntemler yerine diplomatik müzakerenin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin hem İran hem ABD tarafıyla temaslarını sürdürdüğünü belirten Bakan Fidan, iki tarafın da savaş öncesi düzene dönülmesi konusunda istekli göründüğünü ancak teknik detaylar ve güvenlik kaygıları nedeniyle sürecin yavaş ilerlediğini söyledi.
İran’daki savaş koşullarının karar alma mekanizmalarını zorlaştırdığını kaydeden Fidan, tarafların yanıt süreçlerinde gecikmeler yaşandığını ifade etti.
BÖLGE ÜLKELERİNE “ORTAK GÜVENLİK” ÇAĞRISI
Dışişleri Bakanı Fidan, son 30 yılda yaşanan savaşlardan ders çıkarılması gerektiğini belirterek bölge ülkelerinin ortak güvenlik anlayışı geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve Pakistan ile uzun süredir istişare yürüttüğünü aktaran Fidan, bölgenin askeri, ekonomik ve teknolojik işbirliğiyle daha güçlü hale gelebileceğini ifade etti.
Fidan, bölge ülkelerinin birbirlerinin sınırlarına ve egemenlik haklarına saygı göstermesi halinde sorunların büyük bölümünün çözülebileceğini dile getirdi.
İSRAİL’E “1967 SINIRLARI” MESAJI
Hakan Fidan, İsrail-Filistin meselesine ilişkin değerlendirmelerinde de dikkat çeken ifadeler kullandı. İsrail’in yayılmacı politikalardan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Fidan, Filistin devletinin tanınmasının bölgesel barış için temel şartlardan biri olduğunu belirtti.
“İsrail’in 1967 sınırları içerisinde tanınan sınırları kabul etmesi gerekiyor” sözleri, Ankara’nın iki devletli çözüm konusundaki tutumunu bir kez daha ortaya koydu.
Gazze’de ateşkese rağmen ciddi ihlaller yaşandığını belirten Fidan, İsrail’in insani yardımları sınırladığını ve sivillere yönelik saldırıların sürdüğünü ifade etti.
Türkiye’nin Filistin konusunda diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü kaydeden Bakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi bünyesinde oluşturulan temas grubunun aktif çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Fidan, İran-İsrail geriliminin Filistin ve Gazze konusunun uluslararası gündemde geri plana itilmesine neden olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin her platformda Gazze’ye ilişkin uyarılarını sürdürdüğünü ifade etti.
