Bayram öncesi otobüs firmalarına fahiş fiyat denetimi başlıyor

Kurban Bayramı tatili öncesinde şehirler arası yolcu taşımacılığında yaşanabilecek yoğunluk nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı harekete geçti. Bayram döneminde vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla otobüs firmalarına yönelik kapsamlı denetim süreci başlatılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23-31 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelindeki tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmaların mercek altına alınacağını açıkladı. Denetimlerde özellikle fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve yetki belgesiz faaliyetler yakından takip edilecek.

BAYRAM YOĞUNLUĞU İÇİN DENETİMLER ARTIRILIYOR

Kurban Bayramı tatiline sayılı günler kala şehirler arası otobüs seferlerinde yoğunluk beklentisi artarken, Bakanlık ekipleri de denetim çalışmalarını sıklaştırıyor.

23-31 Mayıs tarihleri arasında otobüs firmaları hem fiziki hem de elektronik sistemler üzerinden kapsamlı şekilde denetlenecek.

Bakan Uraloğlu, Bakanlığa bildirilen ücret tarifelerine aykırı şekilde yüksek fiyatla bilet satan firmalara gerekli idari yaptırımların uygulanacağını belirtti. Özellikle vatandaşların yoğun seyahat ettiği bayram dönemlerinde fırsatçılığın önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

FAHİŞ FİYAT VE KORSAN TAŞIMACILIĞA YAPTIRIM

Denetimlerin yalnızca bilet fiyatlarıyla sınırlı olmayacağını vurgulayan Uraloğlu, korsan taşımacılık faaliyetlerinin de yakın takip altında olacağını ifade etti.

Fahiş fiyatlı bilet satan, korsan taşımacılık yapan ve yetki belgesi bulunmadan faaliyet gösteren firmalara idari işlem uygulanacak.

Türkiye genelinde tarifeli yolcu taşımacılığı yapan tüm firmaların denetime tabi tutulacağını belirten Uraloğlu, uygulamaların hem sahada hem de dijital takip sistemleri aracılığıyla sürdürüleceğini bildirdi.

DENETİMLER TERMINALLER VE KARAYOLLARINDA DA YAPILACAK

Bakanlık ekipleri ile kolluk kuvvetlerinin koordinasyon içinde çalışacağını aktaran Uraloğlu, denetimlerin otobüs terminalleri, kara yolları denetim istasyonları ve yol kenarlarında da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bayram öncesi ve bayram süresince Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi üzerinden yürütülen kontrollerin yanı sıra sahadaki incelemelerin de yoğunlaştırılacağı belirtildi. Böylece hem kayıt dışı taşımacılığın önüne geçilmesi hem de yolcuların güvenli seyahat etmesi amaçlanıyor.

DENETİMLER YIL BOYUNCA SÜRECEK

Uraloğlu, uygulamaların yalnızca bayram tatiliyle sınırlı olmadığını da vurguladı. Yolcu taşımacılığında düzenin korunması ve vatandaşların mağdur edilmemesi için denetimlerin yıl boyunca sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, şehirler arası taşımacılıkta kurallara aykırı uygulamalara karşı taviz verilmeyeceğini ifade etti.

Artan seyahat talebiyle birlikte otobüs firmalarına yönelik kontrollerin daha da önem kazandığını belirten yetkililer, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için resmi tarifeleri kontrol ederek bilet satın almaları konusunda da uyarıda bulundu.