ABD petrokimya sektöründe fiyatlar düşüşe geçti
ABD spot petrokimya piyasalarında fiyatlar geçen hafta da gerileme eğilimini sürdürdü. ABD ile İran arasındaki gerilimin azalması ve ihracat talebindeki yavaşlama, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risk priminin geri çekilmesine neden oldu. Buna karşın ABD Körfez Kıyısı’ndaki üretim aksaklıkları, fiyatlardaki düşüşü sınırladı.
Etilen ve propilen fiyatlarında sert gerileme yaşandı
ABD Körfez Kıyısı spot piyasasında etilen fiyatı yüzde 4,1 düşüşle pound başına 23,5 sente geriledi. Ambalaj ve tüketim ürünlerinde kullanılan polietilen üretiminin temel hammaddesi olan etilendeki geri çekilme, talep görünümündeki zayıflamaya işaret etti.
Polimer sınıfı propilen (PGP) fiyatları ise haftalık bazda yüzde 9,8 düşerek pound başına 38,5 sente indi. Otomotiv parçaları ve tekstil ürünlerinde yaygın kullanılan polipropilen üretiminde kullanılan propilen, haftanın en sert değer kaybını yaşayan ürünlerden biri oldu.
Piyasa kaynakları, İran gerilimine bağlı oluşan risk priminin azalmasının, özellikle ihracat talebi üzerindeki baskıyı artırdığını belirtiyor. Buna rağmen etilen ve propilen fiyatları, savaş öncesindeki seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor.
Bütadien direnç gösterdi, metanol yükseldi
Spot bütadien fiyatı pound başına 63,5 sent seviyesinde yatay seyrederken, metanol fiyatı galon başına 1,525 dolardan 1,555 dolara yükseldi. Sentetik kauçuk üretiminde yoğun kullanılan bütadien, yıl boyunca en dayanıklı petrokimya ürünlerinden biri olarak öne çıktı.
Öte yandan benzen fiyatları 3,991 dolardan 3,751 dolara, propan fiyatları ise 79,2 sentten 75,9 sente geriledi. Etan ve bütan fiyatlarında da aşağı yönlü hareket gözlendi.
Üretim sorunları düşüşü sınırladı
ABD Körfez Kıyısı’nda faaliyet gösteren bazı tesislerde yaşanan operasyonel sorunlar, arz tarafında baskı oluşturdu. Motiva Enterprises’ın Teksas Port Arthur tesisinde 7 Haziran’da, Shell Chemical’ın Deer Park tesisinde 9 Haziran’da ve Equistar Chemicals’ın Channelview tesisinde 10 Haziran’da üretim aksaklıkları yaşandı.
Normal şartlarda bu tür kesintilerin spot fiyatları yukarı taşıması beklenirken, piyasadaki genel talep zayıflığı nedeniyle düşüş eğilimi devam etti.
İran kaynaklı jeopolitik risklerin azalması, ABD petrokimya piyasasında fiyat baskısını artırırken, üretim tarafındaki aksaklıklar daha sert gerilemelerin önüne geçti.
