Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Avrupa’yla savaşa girme niyetimiz yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Avrupa ile savaşa girme niyetinin bulunmadığını belirterek Avrupa ülkelerinin silahlanma politikalarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler 81’inci Genel Kurulu kapsamında New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Moskova’nın Avrupa ile savaşma niyetinde olmadığını daha önce açıkladığını hatırlatan Lavrov, “Avrupa’yla savaşa girme niyetimiz yok” dedi.

Avrupa’nın ise Rusya ile olası bir çatışmaya hazırlandığını savunan Lavrov, bazı Avrupalı yetkililerin 2030’a kadar savaşa hazır olunması gerektiğine ilişkin açıklamalarını hatırlattı.

Avrupa ülkelerinin silah üretimine büyük kaynak ayırdığına dikkati çeken Lavrov, bu yaklaşımın zaman içinde kendi kendini gerçekleştiren bir senaryoya dönüşebileceğini öne sürdü.

Ukrayna müzakereleri

Lavrov, Rusya’nın İstanbul’daki ikili müzakereler ile ABD’nin de katıldığı Abu Dabi’deki üçlü görüşmelerden çekilen taraf olmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Batı’nın kontrolünde olduğunu ileri süren Lavrov, Avrupa ülkelerinin Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımının anlaşma sağlanmasını zorlaştırdığını savundu.

Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki hedeflerine ulaşacağını ve ülkesinin güvenliğine yönelik tehditlerin ortadan kaldırılacağını belirtti.

ABD ile ilişkiler

Rusya ile Donald Trump yönetimi arasında farklı kanallardan düzenli görüşmeler yapıldığını aktaran Lavrov, bu temaslara rağmen Washington’ın Moskova’yı küresel ekonomiden dışlamaya yönelik politikasını sürdürdüğünü söyledi.

Lavrov, Ukrayna meselesinin Rusya ile ABD arasında karşılıklı faydaya dayalı yeni bir dönemin önündeki temel engellerden biri olduğunu ifade etti.

İran’ın 7 günlük planı

Washington’ın İran tarafından sunulan 7 günlük planı reddetmesini değerlendiren Lavrov, ABD’nin benzer tutumları daha önce de sergilediğini söyledi.

İslamabad Mutabakatı’nın adil bir anlaşma olduğunu savunan Lavrov, tarafların söz konusu mutabakata geri dönmesi gerektiğini belirtti.

S-400’lerin transferine ilişkin açıklama

Lavrov, Türkiye’de bulunan S-400 hava savunma sistemlerinin başka bir ülkeye transfer edilme ihtimaline ilişkin soruya, Rusya’nın yapılacak teklifleri değerlendirebileceği yanıtını verdi.

Transfer için Moskova’nın onayının gerektiğini vurgulayan Lavrov, sistemlerin gönderileceği ülkenin Rusya ile dostane ilişkilere sahip olması ve sistemlerin üçüncü bir ülkeye aktarılmayacağına ilişkin güvence vermesi gerektiğini söyledi.

Gazze ve Filistin mesajı

Gazze’deki insani durumun kritik olduğunu belirten Lavrov, Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektiğini ifade etti.

Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerinin genişlemesinin iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirten Lavrov, bu durumun İsrail’in güvenliğini de kalıcı biçimde tehdit edeceğini söyledi.