İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi ekimde 54,7 oldu

İSO

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Ekim’de 54,7 oldu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamada şöyle  denildi:

 “Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet  koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü  İhracat İklimi Endeksi’nin Ekim 2021 dönemi sonuçları açıklandı. 

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar  ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya  işaret ediyor.

Eylülde 54,7 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat 

İklimi Endeksi, ekimde 54,7 ile yatay seyretti ve Türk imalat sanayi  ihracatçılarının talep koşullarında belirgin iyileşmenin sürdüğünü  ortaya koydu. Yine de eylül ve ekimde aynı değeri alan endeks, söz  konusu iyileşmenin şubat ayından beri en ılımlı düzeyde olduğuna  işaret etti.  

ABD ve Orta Doğu’da büyüme güçlü

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde  ekonomik aktivite ekim ayında keskin artış kaydetti ve bu artış son üç  ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Orta Doğu’da da büyüme son çeyreğe  genel olarak güçlü başladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı  üretim hacmi Temmuz 2019’dan beri en güçlü artışı kaydederken, Suudi 

Arabistan’da büyüme hızı yaklaşık son dört yılın zirvesine ulaştı. Takip edilen ekonomiler içerisinde ekonomik aktivitenin en keskin  artış gösterdiği ülke Katar oldu. Talepte düşüşün devam ettiği Mısır  ve Lübnan ise bölgenin geri kalanından olumsuz ayrıştı.  

Avrupa’da yavaşlama belirtileri

Orta Doğu ve ABD’de genel olarak güçlü seyreden büyüme görünümüne  karşılık, tedarik zincirlerindeki ciddi aksamaların üretim artışlarını  sınırladığı Avrupa’da yavaşlama belirtileri dikkat çekti. Almanya, 

Fransa, İtalya ve İspanya’da ekonomik aktivite daha düşük oranlı  artışlar sergiledi. Almanya’da büyüme şubat ayından bu yana en ılımlı  düzeyde gerçekleşirken Fransa, İtalya ve İspanya’da ise nisandan beri  en yavaş artışlar kaydedildi. Öte yandan, bu eğilime direnen Birleşik 

Krallık ve Hollanda’da üretim artışları eylül ayına kıyasla daha güçlü  seyretti.  

Asya-Pasifik’te toparlanma sinyali

Yılın üçüncü çeyreğinde Covid-19 salgınının yayılmasına bağlı olarak  yaşanan zorlukların ardından Asya-Pasifik Bölgesi ekimde toparlanma  sinyalleri verdi. Avustralya, Malezya, Japonya ve Vietnam’da ekonomik  faaliyet yeniden büyüme bölgesine geçerken, Çin’de üretim üst üste  ikinci ay artış gösterdi. Diğer BRIC ekonomilerine bakıldığında, 

Hindistan’da talep güçlü şekilde iyileşirken Brezilya’da ise üretim  yüksek oranlı artış sergiledi. Buna karşılık, Rusya’da ekonomik  aktivite son üç ayda ikinci kez hafif çapta düşüş kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker,  şunları söyledi: “Tedarik zincirlerinde yaşanan geçmişte benzeri görülmemiş aksamalar  dünya ölçeğinde mal ihracatını daha zor hale getirmekle birlikte son  veriler en azından temel talep koşullarının halen büyümeye elverişli  olduğunu gösteriyor. Son aylarda Avrupa’da gözlenen yavaşlama  belirtilerine rağmen bu kez Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde güçlü  seyreden büyümenin telafi edici etkileri gözlendi. ABD’de ise üretim  artışı ekimde son üç ayın en yüksek hızında gerçekleşti.”