ABD’de Trump’ın reklamlarına 14 günlük durdurma kararı

ABD’de federal mahkeme, Başkan Donald Trump’ı öven ve kamu kaynaklarıyla finanse edilen televizyon reklamlarının 14 gün süreyle durdurulmasına karar verdi. Yaklaşık 20 milyon dolarlık reklam sözleşmesi, kamu parasının siyasi amaçlarla kullanıldığı iddiaları nedeniyle yargıya taşındı.

New York’ta görülen davada, Trump yönetiminin televizyon reklamları için kamu bütçesinden yeni ödeme yapması da geçici olarak yasaklandı. Karar, 3 Kasım’da düzenlenecek ara seçimler öncesinde devlet kaynaklarının kullanımına ilişkin tartışmaların ardından geldi.

Mahkeme Trump reklamlarının yayınını durdurdu

ABD Bölge Yargıcı Jennifer Rochon, pazar gecesi verdiği kararla reklamların yayınını ve bunlara ilişkin kamu harcamalarını geçici olarak durdurdu.

Yargıç, davacıların acil müdahale yapılmaması halinde telafisi güç zarara uğrayabileceğini ve tedbir kararının kamu yararına olduğunu belirtti.

Karar, reklamların kesin olarak hukuka aykırı bulunduğu anlamına gelmiyor. Mahkeme, daha uzun süreli bir yasak uygulanıp uygulanmayacağını değerlendirecek.

Adalet Bakanlığı ise mahkemeye yaptığı bildirimde reklam yayınlarının pazar günü sona ereceğini, İç Güvenlik Bakanlığının mevcut yükleniciyle yeni reklam anlaşması yapmayı planlamadığını açıkladı.

Trump’ın reklamları için 20 milyon dolarlık sözleşme

Tartışmaların merkezinde, ABD İç Güvenlik Bakanlığının kaynaklarıyla finanse edildiği belirtilen 20 milyon dolarlık reklam sözleşmesi bulunuyor.

Televizyon kanallarında yayımlanan reklamlarda Trump’ın görüntüleri ve yönetimin iç ve dış politika faaliyetleri yer alıyor.

İran’a yönelik savaş, Venezuela’daki askeri operasyonlar ve Trump’ın devlet kurumlarına ilişkin açıklamaları reklamların işlediği konular arasında bulunuyor.

Reklamların sonunda finansmanın ABD hükümeti tarafından karşılandığı bilgisi gösteriliyor.

Demokratlardan kamu parasıyla propaganda suçlaması

Davacılar, Kongrenin onayı olmadan kamu kaynaklarının siyasi tanıtım ve propaganda amacıyla kullanılmasını yasaklayan düzenlemelerin ihlal edildiğini öne sürdü.

New York’taki davada Alabama’dan bir Demokrat Parti adayının yanı sıra sendikal bir siyasi savunuculuk kuruluşu ve kamu yönetimini denetleyen bir sivil toplum örgütü yer alıyor.

Davacılar, reklamların seçmenleri etkilemeyi amaçladığını ve kamu parasının bu şekilde kullanılmasının siyasi rekabette eşitsizlik yarattığını savunuyor.

Demokratik Ulusal Komitenin Washington’da açtığı ikinci dava da devam ediyor. Bu dosyada geçici yasak talebi hakkında henüz karar verilmedi.

Beyaz Saray reklamları kamu duyurusu olarak savundu

Beyaz Saray, söz konusu yayınların siyasi kampanya reklamı değil, başkanlık faaliyetlerini anlatan kamu duyuruları olduğunu belirtti.

Yönetim, Trump’ın 3 Kasım seçimlerinde aday olmadığını ve reklamların herhangi bir adayı doğrudan desteklemediğini savundu.

Cumhuriyetçi Parti içinden de eleştiriler gelmesinin ardından Trump, 5 Ekim’deki açıklamasında gelecekteki reklamların kişisel kaynakları ve MAGA Inc. adlı siyasi eylem komitesi tarafından finanse edileceğini duyurdu.

Ancak davacılar, bu açıklamanın daha önce kamu bütçesinden yapılan harcamalara ilişkin hukuki itirazları ortadan kaldırmadığını belirtiyor.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde görülen davanın sonraki aşamasında, geçici tedbirin uzatılıp uzatılmayacağı değerlendirilecek.