Bakan Uraloğlu açıkladı: 2 Türk gemisi Hürmüz’ü aştı

Küresel enerji ve ticaret hatlarının en kritik noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı televizyon programında Türk sahipli gemilere ilişkin son durumu kamuoyuyla paylaştı.
2 TÜRK GEMİSİ BOĞAZDAN GEÇTİ
tv100 ekranlarında konuşan Bakan Uraloğlu, bölgede bulunan Türk ticari gemilerinin güvenliğine ilişkin önemli bilgiler verdi. Uraloğlu, Türk sahipli iki geminin Hürmüz Boğazı’nı sorunsuz şekilde geçtiğini açıkladı. Bu gelişme, bölgedeki risklere rağmen deniz ticaretinin kontrollü şekilde sürdüğüne işaret etti.
BEKLEYEN GEMİLER İÇİN GÜVENLİK ÖNCELİĞİ
Bölgede halen bekleyen Türk gemilerinin bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, toplamda 13 geminin geçiş için uygun koşulları beklediğini belirtti. Bu gemilerden 9’unun çıkış talebinde bulunduğu, 2’sinin enerji üretim faaliyetlerini sürdürdüğü, diğer 2’sinin ise bölgesel görevler kapsamında bulunduğu aktarıldı.
Yetkililer, güvenliğin tam anlamıyla sağlanmasının ardından diğer gemilerin de kontrollü şekilde bölgeden çıkarılacağını vurguladı.
KÜRESEL TİCARETİN KALBİ: HÜRMÜZ BOĞAZI
Dünya petrol ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı, günlük yaklaşık 20 milyon varil petrol akışına ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki jeopolitik gerilimler, deniz taşımacılığını doğrudan etkileyerek küresel enerji piyasalarında dalgalanmalara neden oluyor.
ABD ile İran arasında artan gerilim ve bölgedeki askeri hareketlilik, deniz trafiğini aksatırken sigorta ve navlun maliyetlerinde ciddi artışlara yol açtı.
Bu süreçte birçok ülke alternatif ticaret rotaları üzerinde çalışırken, deniz taşımacılığında güvenlik risklerinin minimize edilmesi için uluslararası koordinasyonun önemi bir kez daha ortaya çıktı.
Türkiye’nin, bölgedeki gemilerinin güvenliğini sağlamak adına süreci anlık olarak takip ettiği ve gerekli diplomatik ile teknik adımları attığı belirtiliyor.


