Bakır fiyatları Fed endişeleriyle haftanın dip seviyelerine yakın seyrediyor

Bakır fiyatları, güçlü gelen ABD istihdam verilerinin Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek tutabileceği beklentisini artırmasıyla son bir haftanın en düşük seviyelerine yakın işlem gördü.
Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli bakırın ton fiyatı TSİ 06.31 itibarıyla yüzde 0,38 yükselerek 13 bin 570,5 dolara çıktı. Ancak fiyatlar, enflasyon ve faiz görünümüne ilişkin endişeler nedeniyle baskı altında kalmaya devam etti.
ABD’de tarım dışı istihdamın mayıs ayında 172 bin kişi artarak beklentileri aşması, Fed’in faiz indirimlerini erteleyebileceği ve hatta faiz artırabileceği beklentilerini güçlendirdi.
CME FedWatch verilerine göre piyasalarda Fed’in aralık ayında faiz artırma ihtimali yüzde 78 seviyesinde fiyatlanıyor. Yüksek faiz beklentileri, sanayi metalleri üzerinde baskı oluşturan başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Çin’de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda bakır kontratları yüzde 1,5 düşüşle ton başına 104 bin 160 yuana geriledi. İthal bakır talebinin göstergelerinden biri olarak izlenen Yangshan bakır primi ise ton başına 64 dolara inerek 30 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Öte yandan İran ile İsrail arasında artan gerilim petrol fiyatlarını yukarı taşıdı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin enerji maliyetleri üzerinden enflasyonist baskıları artırabileceği değerlendiriliyor.
LME’de alüminyum, çinko ve nikel yükselirken, kalay ve kurşun değer kaybetti. Şanghay piyasasında ise alüminyum, çinko ve kurşun gerilerken, nikel yükseldi.


