Çin ekonomisinde kredi desteği güçleniyor

Çin’de bankalar, hükümetin büyümeyi desteklemeye yönelik çağrısına karşılık olarak Haziran ayında piyasa tahminlerinin üzerinde kredi hacmi oluşturdu. Açıklanan son veriler, ülke genelinde kredi büyümesinin hız kazandığını gösteriyor.
YENİ YUAN KREDİLERİNDE GÜÇLÜ SIÇRAMA
Çin Merkez Bankası (PBoC) tarafından yayımlanan istatistiklere göre, Haziran ayında bankalar tarafından verilen yeni yuan kredileri 2,24 trilyon yuan (yaklaşık 312,5 milyar dolar) olarak kaydedildi.
Bu seviye, bir önceki ayki 620 milyar yuanın çok üzerinde gerçekleşti. Analistler ise Haziran için 1,8 trilyon yuan düzeyinde bir kredi hacmi bekliyordu.
TOPLAM FİNANSMAN HACMİNDE GÜÇLÜ ARTIŞ
Banka dışı finansman unsurlarını da kapsayan toplam sosyal finansman verisi, Mayıs ayında 2,29 trilyon yuan seviyesindeyken, Haziran ayında 4,2 trilyon yuana yükseldi.
Bu artış, ekonomik aktiviteyi canlandırmak amacıyla atılan adımların etkisini göstermeye başladı.
PARA ARZI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GENİŞLEDİ
Geniş tanımlı para arzı (M2), Haziran ayında yıllık bazda %8,3 oranında arttı. Bu oran, Mayıs ayında %7,9 seviyesindeydi.
Ayrıca, piyasa beklentisi olan %8,1’in de üzerine çıkılarak kredi ve likidite büyümesinde yukarı yönlü eğilim teyit edildi.
EKONOMİK DESTEK POLİTİKALARININ YANSIMALARI GÖRÜLÜYOR
Uzmanlar, bu verilerin Çin hükümetinin ekonomik toparlanma hedefleri doğrultusunda mali ve parasal destek araçlarını daha etkin kullanmaya başladığını gösterdiğini vurguluyor.
Pekin’in yılın ikinci yarısında büyümeyi destekleyici adımlarını artırması bekleniyor.


