Çin'de ekim ayı sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı

Çin’de ekim ayı sanayi üretimi büyümesi, sıfır kovid politikasına bağlı kapanmaların etkisiyle yıllık yüzde 5’le tahminlerin de altında kaldı. Veri öncesinde sanayi üretiminin, Eylülde görülen son 7 ayın en hızlı büyüme rakamı olan yüzde 6.3ten yüzde 5.2’ye gerilemesi bekleniyordu.
Uzmanlar kovid kapanmalarının yanı sıra, ciddi finansman sıkıntıları yaşanan emlak sektöründeki gerilemenin de etkili olduğunu ifade ediyor. Ülkede madencilik ve imalat sektörlerinde büyüme yavaşlarken, kamu hizmetlerinin hızlandığı görüldü.
Öte yandan ülkede perakende satışlar da yıllık yüzde 1 artış beklentisine karşılık, yüzde 0.5 daraldı. Perakende satışlar önceki ay yüzde 2.5 artmıştı. Bu son 5 ayda gözlenen ilk daralmada, kovid kısıtlamalarının önemli etken olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 aylık zaman diliminde perakende satışlarda yüzde 0.6’lık artış kaydedildi
Ülkede sabit kıymet yatırımları da Ocak-Eylül dönemindeki yüzde 5.9’dan, hafif gerileyerek yüzde 5.8 büyümeye geriledi. Bu dönemde birincil sektör yatırımları 9 aylık dönemdeki yüzde 1.6 büyümeden, 10 aylık dönemde yüzde 1.4 büyümeye gerilerken, üçüncül sektör yatırımlatrı da yüzde 3.9’dan yüzde 3.7 büyümeye geriledi. Veri öncesinde yatırımların değişmeden yüzde 5.9 büyümesi bekleniyordu.
Bu dönemde ülkede ülkedeki işsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak önceki aya oranla değişmeyerek yüzde 5.5 seviyesinde kaldı.


