Haberler

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Ticaret Bakanlığı harekete geçti

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Ticaret Bakanlığı harekete geçti

İstanbul’da 23 Nisan çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayan birçok vatandaş farklı şehirlere göç etmeye başladı. Bu göç hareketi, özellikle deprem riski düşük olan bölgelerde konut ve kira fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Uzmanlar, bu artışın önemli ölçüde "fırsatçılık" kaynaklı olduğunu belirtiyor. Ticaret Bakanlığı, yaşanan bu ani fiyat artışlarına karşı vatandaşları uyararak, konut alımında dikkatli olmalarını konusunda uyardı.

DEPREM SONRASI FIRSATÇILIK: KONUT VE NAKLİYE SEKTÖRLERİNDE FİYAT ARTIŞLARI

ANKARA'DA KİRA VE SATIŞ FİYATLARINDA YÜKSELİŞ

İstanbul'da meydana gelen depremin ardından Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kira ve konut satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10 arasında artış gözlemlendi. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu durumu fırsatçılık olarak nitelendirerek, ev sahiplerine toplumsal dayanışma çağrısında bulundu. Akçam, felaket dönemlerinde dayanışmanın önemine dikkat çekerek, bazı ev sahiplerinin vatandaşların zor durumundan yararlanma girişimlerinin toplum vicdanında derin yaralar açtığını belirtti. Ankara'daki kira ve satış fiyatlarındaki yükselişin, göç beklentisiyle oluştuğunu ifade eden Akçam, bu artışların sektörde rahatsızlık yarattığını dile getirdi.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI ÖNLEMLER

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bakanlık olarak deprem sonrası emlak sektöründeki fiyat hareketlerini yakından izlediklerini belirtti. Gürcan, olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaparak, fırsatçılık olarak nitelendirilebilecek hiçbir tutuma göz yumulmayacağını açıkladı. İstanbul'da yaşanan deprem sonrasında fiyat artışı gerçekleştirilen satılık ve kiralık taşınmaz ilanları hakkında gerekli idari yaptırımların uygulanacağını duyurdu.

ACİL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞLARI

Depremin ardından sadece konut sektöründe değil, acil ihtiyaç ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği deprem çantaları ve çadırların fiyatlarında ciddi yükselişler dikkat çekti. Deprem öncesi 373 liraya satılan bir acil durum çantası, depremin ardından 465 liraya yükseldi. İki odalı ve 10 kişilik bir çadırın fiyatı ise 8 bin 711 liradan 9 bin 480 liraya çıktı.

NAKLİYE SEKTÖRÜNDE FİYAT ARTIŞLARI

İstanbul'da yaşanan depremin ardından vatandaşların farklı şehirlere taşınma taleplerinde artış gözlemlendi. Bu yoğun talep, nakliye sektöründe de fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Sektör temsilcileri, bu tür fırsatçı uygulamaların hem mağdur vatandaşları daha da zor durumda bıraktığını hem de nakliye hizmetlerinin güvenilirliğine zarar verdiğini belirtiyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar