Ebubekir Şahin dönemi kapandı: RTÜK’te koltuk değişimi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) yönetim değişikliği yaşandı. Uzun süredir başkanlık görevini yürüten Ebubekir Şahin’in dönemi sona erdi ve kurulun yeni başkanı olarak hukukçu Mehmet Daniş seçildi.
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİYLE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
RTÜK üyeleri arasında yapılan oylama sonucunda Mehmet Daniş başkanlık koltuğuna oturdu. Daha önce farklı kamu görevlerinde de bulunan Daniş’in, RTÜK’te denetim politikalarını “daha dengeli ve özgürlükçü bir anlayışla” sürdürmesi bekleniyor. Yeni başkanın göreve başlamasıyla birlikte, yayıncılıkta denetim mekanizmalarının yeniden şekillenebileceği değerlendiriliyor.
İLHAN TAŞCI’DAN İLK AÇIKLAMA
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“RTÜK’te Ebubekir Şahin dönemi sona erdi. RTÜK Başkanlığına hukukçu Mehmet Daniş seçildi. RTÜK yeni dönemde umarız daha özgürlükçü bir anlayışla denetimlerini yapar, basın ve halkın haber alma özgürlüğüne saygılı yaklaşır.”
Taşcı’nın açıklaması, kurulun önümüzdeki dönemde daha demokratik ve şeffaf bir çizgiye yönelebileceğine işaret etti.
ŞAHİN DÖNEMİ SONA ERDİ
2019’dan bu yana RTÜK Başkanlığı görevini yürüten Ebubekir Şahin, kurumun yayın politikalarının şekillenmesinde belirleyici bir rol oynamıştı. Şahin’in başkanlığı döneminde, özellikle dijital yayın platformlarına yönelik denetimlerin kapsamı genişlemişti. Yeni yönetimle birlikte bu politikalarda değişim olup olmayacağı merak konusu.
RTÜK’TE BEKLENTİLER YÜKSEK
Mehmet Daniş’in başkanlık görevine seçilmesi, medya sektöründe farklı çevrelerce yakından takip ediliyor. Uzmanlar, yeni dönemde RTÜK’ün yayıncılara yönelik kararlarında “daha çok diyalog, daha az cezalandırma” yaklaşımının benimsenebileceğini değerlendiriyor.
