Haberler

ESM Başkanı Gramegna: Ukrayna savaşı ve Trump’ın başkanlığı, Avrupa için sadece bir uyandırma çağrısı değil

ESM Başkanı Gramegna: Ukrayna savaşı ve Trump’ın başkanlığı, Avrupa için sadece bir uyandırma çağrısı değil

Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Genel Müdürü Pierre Gramegna, Ukrayna’daki savaş ve ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin, Avrupa için yalnızca bir “uyandırma çağrısı” değil, aynı zamanda yapısal değişim ihtiyacının altını çizen ciddi bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Gramegna, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında verdiği röportajda, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu jeopolitik zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ifade etti.

"Ev ödevimizi biliyoruz"

Gramegna, "Ukrayna’daki savaş ve Amerikan yönetiminin değişmesi birçok açıdan bir uyandırma çağrısından daha fazlası diyebilirim. Bu yüzden kendimize çeki düzen vermeliyiz" dedi.

Açıklamasında, Avrupa Birliği’nin geleceğine dair iki kritik rapora da atıfta bulunan Gramegna, eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bankacılık birliği, eski İtalya Başbakanı Enrico Letta'nın ise yatırım ve tasarruf birliği üzerine hazırladığı raporların yol haritası niteliğinde olduğunu belirtti.

"Eğer kendimize yardım etmezsek..."

Gramegna, kıtanın yapısal dönüşüm ihtiyacına dikkat çekerek, "Artık daha fazla siyasi kararlılık var. Ve şu net bir şekilde anlaşıldı: Eğer biz kendimize yardım etmezsek, dünyanın geri kalanı da bize yardım etmeyecek." ifadelerini kullandı.

Çok taraflılık vurgusu

Konuşmasında çok taraflılık ilkesinin zayıflamasından duyduğu endişeyi de dile getiren ESM Başkanı, küresel jeopolitik çatışmaların arttığı bu dönemde uluslararası iş birliğinin korunması gerektiğine vurgu yaptı.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar