Gerginlik tırmanıyor: AB'den ABD'ye 95 milyar Euro'luk misilleme
Avrupa Birliği (AB), ABD'nin uyguladığı tarifelere karşılık olarak, yaklaşık 95 milyar Euro değerinde Amerikan ürününe vergi getirme planını gündemine aldı. Bu hamle, iki büyük ekonomik güç arasındaki ticaret savaşını yeni bir boyuta taşırken, küresel piyasalarda da yankı uyandıracak gibi görünüyor.
AB'DEN ABD'YE SERT MESAJ: "KARŞI ÖNLEMLER HAZIR!"
Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında ticaret gerilimi tırmanıyor. Otomobil ve karşılıklı tarifeler konusundaki anlaşmazlık, iki taraf arasında ciddi bir krize yol açmış durumda. AB Komisyonu, müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde devreye sokulacak karşı önlemlere ilişkin kapsamlı bir açıklama yayımladı. Bu açıklama, AB'nin ticaret savaşında geri adım atmayacağının açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
AB'nin yayımladığı açıklamada, müzakerelerin ABD'nin tarifeleri kaldırması ve karşılıklı fayda sağlayan bir çözüme ulaşılmasıyla sonuçlanmaması halinde, 95 milyar avro değerinde ABD'den ithal edilen ürünlere yönelik karşı önlemlerin devreye alınacağı belirtildi. Bu ürünler arasında geniş bir yelpazede endüstriyel ve tarımsal ürünlerin yer aldığı ifade edildi.
ABD'YE 4,4 MİLYAR AVROLUK DARBE
AB'nin açıklamasında ayrıca, ABD'ye yönelik çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatında kısıtlamalar uygulanabileceği de vurgulandı. Bu kısıtlamaların toplam değerinin 4,4 milyar avro olacağı belirtilirken, AB'nin bu hamlesi, ticaret savaşında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
90 GÜNLÜK SÜREÇ: MÜZAKERE Mİ, ÇATIŞMA MI?
ABD'nin daha önce duyurduğu tarifelerin 90 günlük kısmi askıya alınması kararı çerçevesinde AB'nin önceliğinin müzakereler yoluyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğuna dikkat çekildi. Ancak AB, müzakerelerde olumlu bir sonuç alınamaması durumunda, tüketicilerini ve endüstrisini korumak adına karşı önlemleri hazırlamayı sürdürüyor.
Bu kapsamda, AB'nin ABD'ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile ilgili tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) resmi istişare süreci başlatacağı da açıklandı. Bu adım, krizin uluslararası boyuta taşınacağını gösteriyor.
218 SAYFALIK "MİSİLLEME LİSTESİ"
AB'nin hazırladığı ve ABD ürünlerine yönelik misilleme önlemlerini içeren liste tam 218 sayfadan oluşuyor. Listede şarap, balık, at, uçak, otomobil ve parçaları, kimyasallar, makineler ve sağlık ekipmanları gibi çok sayıda ürün yer alıyor. Bu kapsamlı liste, AB'nin ticaret savaşında ne kadar kararlı olduğunu gözler önüne seriyor.
AB üyesi ülkeler ve Avrupa firmaları ile bu listedeki ürünler konusunda bir aylık istişare süreci başlatılmış durumda. Bu süreçte AB’nin alacağı kararlar, ticaret savaşının seyrini belirleyebilir.
TRUMP’IN TARİFELERİ KRİZİ KÖRÜKLÜYOR
ABD Başkanı Donald Trump'ın AB ülkelerinden çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi koyması, iki taraf arasındaki gerilimin fitilini ateşlemişti. Trump daha sonra AB ürünlerine yüzde 20 oranında ek tarife getirdiğini duyurarak tansiyonu daha da yükseltti.