Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2023 yılı hedeflerini paylaştı
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, gelecek yıl finansal mimari ve altyapısını daha da güçlendirmeye yönelik birçok adım atacaklarını bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde elde ettikleri kazanımların 2023 yılında da güçlenerek artmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, gelecek yıl finansal mimari ve altyapısını daha da güçlendirmeye yönelik birçok adım atacaklarını bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde elde ettikleri kazanımların 2023 yılında da güçlenerek artmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye ekonomisinin geride kalan 20 yıllık dönemde başta küresel finansal kriz ve salgın olmak üzere iç ve dış şoklara karşı pek çok defa sınandığını ve tümünden alnının akıyla çıkmayı başardığını vurgulayan Nebati, ekonominin son dönemde şokların üstesinden gelme ve risklere maruz kalabilecek alanları azaltma noktasında da önemli mesafe katettiğini belirtti.
Nebati, Türkiye'nin hem kamu borçluluğunda hem de toplam borçluluğunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştığına işaret ederek, "Önümüzdeki dönemlerde karşılaşabileceğimiz şoklara karşı eskisinden çok daha dirençli ve dirayetli bir Türkiye ekonomisi göreceğimizi vurgulamak isterim. Öte yandan mevcut yurt içi ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyor, olası risk ve fırsatlar üzerinde tüm paydaşlarımızla koordinasyon içinde çalışıyor ve gereken adımları zamanında isabetle atıyoruz. 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'mızı da bu yaklaşımla hazırladık ve yapısal dönüşüme ilişkin yol haritamızı belirlemiş olduk. Büyümenin güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için gerekli uygulamalara devam edeceğiz. Ülkemizi, Türkiye Yüzyılı’na, Türkiye Ekonomi Modeli'yle hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede sanayi üretiminde, istihdamda, yatırımlarda ve ihracatta akran ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceklerinin altını çizen Nebati, "Vatandaşlarımızın yüksek teveccühü ile KKM uygulamasını 2023 yılında da uygulamaya devam edeceğiz. Böylece finansal istikrar ve kalıcı fiyat istikrarı noktasında kazanımlarımız da sürecek." dedi.
Nebati, sermaye piyasalarını derinleştirmeye, TL cinsinden alternatif yatırım enstrümanları geliştirmeye, katılım finans ekosistemini güçlendirmeye ve finansal sistemde risk yönetimini iyileştirmeye devam edeceklerini belirterek, "Gelecek yıl da finansal mimari ve altyapımızı daha da güçlendirmeye yönelik birçok adım atacağız." diye konuştu.
Bu yıl enerji ve gıda arz güvenliği ile istikrarının ne derece önemli olduğunu bizzat tecrübe ettiklerini dile getiren Nebati, Rusya-Ukrayna Savaşı ile birçok ülkenin enerji ve gıda tedarik zincirinde önemli kırılmalar yaşadığına dikkati çekti.
Türkiye'nin ise hızlı karar alma ve uygulama kabiliyeti sayesinde her iki alanda da arz güvenliğini tesis etmeyi başardığını kaydeden Nebati, "2 Aralık 2022 tarihi itibarıyla, Bakanlığımızca yürütülen Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında, firmalarımıza ve salgından olumsuz etkilenen yaklaşık 7 milyon dar gelirli vatandaşımıza toplam 8,2 milyon kredi işlemi gerçekleştirilerek 700 milyar lira kredi kullandırılmıştır." dedi.
Nebati, 2023 yılında da gıda arz güvenliğinin ve istikrarının güçlendirilmesi ile tarımsal üretim maliyetlerinin azaltılarak verimliliğin artırılması konusunda çalışmalarını hızlandıracaklarını belirterek, 2023 yılının sürdürülebilir finansa ve yeşil dönüşüme ilişkin politika tedbirlerinin daha fazla gündeme geldiği bir yıl olacağını bildirdi.


