Haberler

Hürmüz ablukasında ilk tanker Pakistan’dan çıktı

Hürmüz ablukasında ilk tanker Pakistan’dan çıktı

ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda başlattığı deniz ablukasının ardından, bölgeden ham petrol taşıyarak ayrılan ilk tanker Pakistan bayraklı “Shalamar” oldu.

Pakistan Ulusal Nakliye Şirketi’ne (PNSC) ait Aframax tipi tanker, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Das Adası’ndan yüklediği yaklaşık 450 bin varil ham petrol ile Karaçi’ye doğru yola çıktı. Gemi takip verilerine göre tanker, Umman Körfezi’ne açılarak boğazı geçmeyi başardı.

Küresel petrol ticaretinin en kritik geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nda trafik, askeri operasyonlar ve ardından devreye giren ABD ablukasıyla sert şekilde azaldı. Günlük geçiş sayıları kriz öncesine göre tek haneli seviyelere gerilerken, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ilk üç günde 14 geminin rotasını değiştirerek geri döndüğünü açıkladı.

Mevcut durumda bölgeden çıkış yapmak isteyen gemilerin hem İran hem de ABD tarafıyla koordinasyon sağlaması gerekiyor. Abluka öncesinde günlük yaklaşık 1,7 milyon varil ihracat gerçekleştiren İran’ın sevkiyatlarının ise büyük ölçüde durma noktasına geldiği belirtiliyor.

Shalamar tankerinin geçişi, Pakistan’ın bölgedeki konumu ve aldığı özel izinler çerçevesinde mümkün olurken, enerji piyasalarında risk ve maliyet tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar