Haberler

IATA Başkanı Mehmet Tevfik Nane, Wings Of Change Europe etkinliğinde açıklamalarda bulundu

IATA Başkanı Mehmet Tevfik Nane, Wings Of Change Europe etkinliğinde açıklamalarda bulundu

Ulusararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Mehmet Tevfik Nane, birliğin düzenlediği, Wings Of Change Europe etkinliğinde, Ekotürk TV muhabiri Tuba Aşıcı'nın sorularını yanıtladı.

Birliğin ilk Türk başkanı olan Nane, pandemi ve daha sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde geçen 2022 yılının hava yolu sektörü için nasıl geçtiğine değindi.

Mehmet Tevfik Nane, ''Dünya havacılığı pandemiden sonraki çıkışını 2022 yılının başında başlattı. Ama bu çıkış, 2019'u baz alırsak o seviyeye gelmesine daha epey bir zaman var. Dünyanın belli yerlerindeyse farklı uygulamalar var. Bazı yerlerde çok geride bazı yerlerde çok ileride. Türkiye ise ileri olan yerlerden bir tanesi. Türkiye'ye baktığımızda 2019'a göre toplam geri kazanım yüzde 85 seviyesinde olacak. İkinci ve üçüncü çeyreğe baktığımızda, yurt içi ve yurt dışında başa başı yakaladı ve öteye geçti. Böylelikle Türkiye, pandemi ile beraber yaşanılan krizleri atlatan en hızlı ülkelerden bir tanesi olacak ve bu 2023 yılı içinde böyle devam edecek.'' dedi.

''2023 yılı Avrupa havacılığı için sıkıntılı geçecek''

2022 yılına damga vuran, Rusya-Ukrayna krizi, belli dünya ülkelerine ve belli Avrupa ülkeleri için sıkıntı yaratacağını söyleyen Nane,

''Rusya-Ukrayna krizi özellikle Covid-19 sonrası döneme denk gelmesi sebebiyle dünyada; yakıt fiyatlarının artmasına ve temel ürün fiyatlarının artmasına neden oldu. Bütün bu gelişmeler yüksek enflasyon ile beslendi. Yüksek enflasyon sonucu hane halkının giderinin artması daha az harcama bütçelerine sebep oldu. Avrupa'da 2023 yılında enflasyon ve resesyona çözüm bulunamazsa, bu gelir uçurumu aşılamadıkça, belli harcamalarda azalma muhakkak olacaktır. Bu yaşanan krizden Türkiye olarak fayda sağlayacağımız görülüyor, tabi inşallah her şey yolunda giderse. Ben Türk havacılığının bu yılı karlı kapatacağına inanıyorum.'' dedi.

 

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar