ING: ABD-İran anlaşması BoE’de faiz artışı ihtimalini zayıflattı
ING, ABD ile İran arasında sağlanan anlaşmanın enerji fiyatlarını aşağı çekerek İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yakın vadede faiz artırma ihtiyacını azalttığını değerlendirdi.
Kuruma göre, bu hafta gerçekleştirilecek BoE toplantısında faiz artırımı ihtimali zaten oldukça düşük seviyedeydi. ABD-İran anlaşmasının ardından ise piyasalar, temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artışı olasılığını yaklaşık yüzde 25 olarak fiyatlamaya başladı. ING, yıl sonuna kadar yalnızca bir faiz artırımı beklendiğini, daha önce üç faiz artışının fiyatlandığını belirtti.
ING, BoE’nin enflasyonda yüzde 4 seviyesini kritik eşik olarak gördüğünü vurguladı. Kuruma göre, mevcut enerji fiyatlarıyla İngiltere’de enflasyonun sonbahar ve kış aylarında yüzde 3 ila yüzde 3,5 bandında seyretmesi bekleniyor. Bu görünümün, faiz artırımı için gerekli koşulları oluşturmadığı ifade edildi.
Enerji fiyatları yeniden yükselebilir
Bununla birlikte ING, enerji piyasalarındaki risklerin tamamen ortadan kalkmadığına dikkat çekti. Kurumun emtia ekibi, hafta sonu varılan anlaşmanın kalıcı olması durumunda dahi petrol fiyatlarının üçüncü çeyrekte ortalama 97 dolar/varil seviyesinde gerçekleşebileceğini öngörüyor.
Öte yandan, ABD-İran anlaşmasının bozulması veya Hürmüz Boğazı’nda yeni aksaklıkların yaşanması halinde petrol fiyatlarının temmuz ayında kısa süreliğine 120 dolar/varile kadar yükselebileceği belirtildi. Böyle bir senaryoda İngiltere’de enflasyonun gelecek kış yüzde 4’ün üzerine çıkabileceği ve BoE’nin faiz artırımı baskısıyla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.
ING, temel senaryosunda ise iş gücü piyasasındaki yavaşlama ve ücret artışlarının hız kesmesiyle birlikte BoE’nin 2027 yılında yeniden faiz indirimlerine başlayacağını öngörüyor.
