İran savaşı sonrası ABD füze stoklarını yeniliyor: ABD Donanması’ndan 3 milyar dolarlık Tomahawk hamlesi

ABD’nin İran ile yaşadığı savaşın ardından mühimmat stoklarını yeniden inşa etme süreci hız kazandı. United States Navy, savaş sırasında yoğun şekilde kullanılan Tomahawk seyir füzelerinin yerine konulması için yaklaşık 3 milyar dolarlık ek bütçe talebinde bulundu. Bu talep, Pentagon tarafından hazırlanan ve 2027 yılı için öngörülen 1,5 trilyon dolarlık geniş savunma bütçesinin önemli kalemlerinden biri olarak öne çıkıyor.
ÜRETİMDE TARİHİ SIÇRAMA: YÜZDE 1200 ARTIŞ
ABD Donanması’nın talebi, yalnızca bütçe büyüklüğüyle değil, üretim hedeflerindeki dramatik artışla da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl Kongre tarafından onaylanan 58 adet Tomahawk füzesine karşılık, bu yılki talep 785 füzeye kadar çıkıyor.
“TOMAHAWK FÜZE ÜRETİMİNDE YÜZDE 1200’LÜK ARTIŞ HEDEFLENİYOR” ifadesi, ABD’nin mühimmat kapasitesini hızla genişletme kararlılığını gözler önüne seriyor.
Bu artışın arkasında, İran ile başlayan çatışmalarda kullanılan mühimmatın beklenenden çok daha hızlı tükenmesi yatıyor. The Washington Post tarafından yayımlanan verilere göre, savaşın 28 Şubat’taki başlangıcından bu yana ABD en az 850 Tomahawk füzesi ateşledi.
İRAN SAVAŞININ ETKİSİ: STOKLAR ERİDİ
Yoğun operasyon temposu, ABD’nin uzun yıllardır oluşturduğu mühimmat stoklarında ciddi bir azalmaya neden oldu.
“ABD, İRAN SAVAŞINDA 850’DEN FAZLA TOMAHAWK FÜZESİ KULLANARAK STOKLARINI HIZLA TÜKETTİ” değerlendirmesi, mevcut talebin arka planını net şekilde ortaya koyuyor.
Bu gelişme, Washington’un yalnızca mevcut stokları yenilemekle kalmayıp aynı zamanda gelecekteki olası çatışmalara karşı daha güçlü bir mühimmat altyapısı oluşturma hedefini de ortaya koyuyor.
1,5 TRİLYON DOLARLIK SAVUNMA BÜTÇESİ
Pentagon’un 2027 yılı için sunduğu 1,5 trilyon dolarlık bütçe talebi, son yılların en kapsamlı savunma planlarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu bütçenin yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık kısmı temel harcamalara ayrılırken, 350 milyar dolarlık ek kaynak ise mühimmat üretimi ve savunma sanayisinin genişletilmesi gibi alanlara yönlendirilecek.
“BU BÜTÇE, ÇİN VE RUSYA GİBİ KÜRESEL RAKİPLERE KARŞI ASKERİ KAPASİTENİN ARTIRILMASINI HEDEFLİYOR” vurgusu, ABD’nin stratejik önceliklerini ortaya koyuyor.
DENİZ GÜCÜ VE YERLİ ÜRETİM ÖN PLANDA
Bütçe teklifinde yalnızca füze üretimi değil, deniz gücünün artırılması da önemli yer tutuyor. ABD Donanması için 18 savaş gemisi ve 16 destek gemisinin inşası için toplam 65,8 milyar dolarlık kaynak ayrılması planlanıyor.
Ayrıca savunma sanayisinde yerli üretim kapasitesinin artırılması ve tedarik zincirinin güçlendirilmesi de öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Yetkililer, son yıllarda yaşanan çatışmaların bu alanlardaki zayıflıkları açık şekilde ortaya koyduğunu belirtiyor.
YENİ NESİL SİSTEMLER VE TEKNOLOJİ YATIRIMI
Bütçe planı, yalnızca mevcut sistemleri değil geleceğin savaş teknolojilerini de kapsıyor. “Golden Dome” adı verilen katmanlı füze savunma sistemi, uzay tabanlı sensörler ve önleme teknolojileriyle ABD ana karasını korumayı hedefliyor.
Bunun yanı sıra yapay zeka, insansız hava araçları ve karşı-drone sistemleri gibi alanlara da ciddi yatırımlar yapılması öngörülüyor. Altıncı nesil savaş uçağı olarak geliştirilen F-47 savaş uçağı programının da devam edeceği ve ilk uçuşun 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtiliyor.


