Japonya’da enflasyon yükseliyor: Fiyatlar tırmanıyor, faiz belirsizliği sürüyor

Japonya’da çekirdek enflasyon, Mayıs ayında Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Taze gıda fiyatları hariç tüketici fiyat endeksi, yıllık bazda %3,7 artış kaydetti. Bu oran, hem bir önceki ayın %3,5’lik seviyesinin hem de ekonomistlerin %3,6’lık beklentisinin üzerinde gerçekleşti.
PİRİNÇ FİYATLARINDA SERT YÜKSELİŞ
Enflasyondaki yükselişin başlıca nedeni, gıda fiyatlarında süregelen artış oldu. Japon halkının temel tüketim maddelerinden olan pirincin fiyatı, Mayıs ayında geçen yıla göre iki katına çıktı. Hizmet sektöründe ise enflasyon %1,4’e yükselerek, işgücü maliyetlerindeki artışın fiyatlara yansıdığını gösterdi.
ENERJİDE YAVAŞLAMA, MAL GRUPLARINDA ARTIŞ SÜRÜYOR
Enerji fiyatlarındaki artış, Nisan’daki %9,3 seviyesinden Mayıs’ta %8,1’e gerileyerek kısmi bir yavaşlama sinyali verdi. Buna karşın mal fiyatlarındaki yıllık artış %5,3 olarak gerçekleşti.
BOJ FAİZ ARTIŞINA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Japonya Merkez Bankası (BOJ), ABD ile süregelen ticaret görüşmeleri ve ihracat üzerindeki belirsizlikler nedeniyle para politikası adımlarında temkinli davranıyor. Uzmanlar, mevcut enflasyon verilerinin BOJ’u hemen bir faiz artışına yönlendirmeyebileceğini belirtiyor.
Norinchukin Araştırma Enstitüsü’nden Takeshi Minami, hükümetin yaz aylarında enerji sübvansiyonlarını yeniden devreye sokmasının ve pirinç rezervlerinin serbest bırakılmasının enflasyonda gevşemeye yol açabileceğini söylüyor.
ENFLASYON ZİRVESİ GÖRÜLDÜ MÜ?
Credit Agricole analistleri ise, taze gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüş eğilimine gireceğini ve 2026 ortasında %1 civarına kadar gerileyebileceğini öngörüyor. Bu gösterge Mayıs ayında %3,3 seviyesine yükselmişti.


