MOODY'S'TEN AÇIKLAMA GELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service,yeni oluşturduğu Gelişmekte Olan Piyasa Finansal Şartlar Göstergeleri'nin (FCI) büyük gelişmekte olan piyasaların çoğunda finansal şartların yavaş yavaş istikrar kazanmakta olduğuna işaret ettiklerini bildirdi.
"Piyasa şartlarının oturması ile büyük gelişmekte olan piyasa ülkelerinin çoğunun ciddi ödemeler dengesi krizlerinden kaçınabilecekler" değerlendirmesini yapan Moody's, bu durumun gelişmekte olan piyasa ülkelerinin ABD Doları likiditesine erişimlerini ve piyasalara dönüşlerini kolaylaştırdığını vurguladı.
Net portföy sermaye girişlerinde toparlanmanın ve döviz rezervlerinin istikrar kazanmasının döviz likiditesinin gelişmekte olan piyasalara dönmekte olduğuna işaret ettiğini belirten Moody's, "Ancak bazı potansiyel istisnalar var. Yükselen strejin hali hazırda pandemi öncesinin üzerinde olmaya devam ettiği, Arjantin ve Türkiye'de dış fonlama riskleri akut olmaya devam ediyor. Ancak gevşeyen finansal şartlar büyük gelişmekte olan piyasa ülkelerinin çoğunda ağır likidite sıkışıklıkları yaşanmasını engelleyecek" değerlendirmesini yaptı.
Moody's Türkiye'de bankaların kısa vadeli toptan döviz fonlamasına,Mart itibariyle gelecek 12 ayda vadesi dolacak 48,5 milyar dolar,bağımlı olmalarının piyasalara erişimin daralmasına karşı bu bankaları kırılgan yaptığını vurguladı.


