Pezeşkiyan’dan ABD-İsrail’in hastane ve okullara saldırılarına tepki

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve İsrail’in İran topraklarına yönelik saldırılarında sivil alanların hedef alındığını belirterek uluslararası kamuoyuna sert mesajlar verdi. Özellikle hastaneler ve eğitim kurumlarının vurulduğunu ifade eden Pezeşkiyan, bunun yalnızca askeri değil, insani ve ahlaki bir kriz olduğunu vurguladı.

SİVİL ALANLARIN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI

Pezeşkiyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, saldırılarda sağlık merkezleri ile okulların zarar gördüğünü belirtti. İran Cumhurbaşkanı, bu tür hedeflerin seçilmesinin uluslararası hukuka ve insancıl değerlere aykırı olduğunu dile getirdi.

“Sağlık kuruluşlarına yönelik saldırı, doğrudan yaşam hakkını hedef almaktır.” diyen Pezeşkiyan, hastanelerin savaş koşullarında dahi korunması gereken alanlar olduğuna dikkat çekti. Eğitim kurumlarının hedef alınmasının ise toplumun geleceğine vurulan bir darbe anlamına geldiğini söyledi.

“ÇOCUKLAR VE HASTALAR HEDEF OLMAMALI”

Açıklamasında özellikle sivillerin korunması gerektiğine işaret eden İran lideri, “Çocukların ve tedavi gören hastaların hedef alınması, insanlık değerleriyle bağdaşmaz.” ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, saldırıların yalnızca fiziksel yıkım yaratmadığını, aynı zamanda toplumsal travmaya yol açtığını belirtti.

Uluslararası topluma çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı, yaşanan gelişmeler karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı. İran halkının acısını paylaştığını belirten Pezeşkiyan, ülkesinin geri adım atmayacağını ifade etti.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

İran Cumhurbaşkanı, küresel aktörlerin bu tür saldırılar karşısında net tavır alması gerektiğini söyledi. “İran, egemenliğine ve halkına yönelik hiçbir saldırıyı karşılıksız bırakmayacaktır.” diyerek ülkesinin kararlılığını ortaya koydu.

Pezeşkiyan’ın açıklamaları, bölgede tansiyonun yükseldiği bir dönemde geldi. Sivil altyapının zarar gördüğüne ilişkin iddialar uluslararası kamuoyunda da yankı bulurken, diplomatik temasların artması bekleniyor.