Haberler

TEPAV: Enflasyon hedefi korunursa faiz sabit kalmalı

TEPAV: Enflasyon hedefi korunursa faiz sabit kalmalı

TEPAV Para Politikası Çalışma Grubu, Ocak 2026 Para Politikası Değerlendirme Notu’nda Türkiye’de enflasyon görünümü, beklentiler ve makroekonomik riskler çerçevesinde para politikasına ilişkin temel tespit ve önerilerini paylaştı.

Raporda, Aralık 2025’te aylık enflasyonun yüzde 0,89 ile G20 ülkeleri arasında Arjantin’in ardından en yüksek ikinci oran olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’nin 2025 yılını G20 içinde en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke olarak kapattığı vurgulandı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Temmuz–Ekim 2025 döneminde ortalama yüzde 2,47 olan aylık enflasyonun Kasım–Aralık döneminde yüzde 1,58’e gerilediği, ancak bu seviyenin yıllıklandırıldığında 2026 sonu için hedeflenen enflasyonun üst sınırının üzerinde kaldığı belirtildi.

Değerlendirme notunda, 2026 yıl sonu için resmi enflasyon hedefinin yüzde 16, piyasa beklentisinin yüzde 23,2, reel sektör beklentisinin ise yüzde 34,8 olduğu hatırlatıldı. Beklentiler arasındaki bu belirgin farkın, fiyatlama davranışlarında katılık yarattığı ve dezenflasyon sürecini zorlaştırdığı ifade edildi.

Çalışma Grubu, makroekonomik istikrarın sağlanmasında risk priminin kalıcı biçimde düşürülmesinin kritik önem taşıdığına işaret ederek, iç ve dış belirsizliklerin bu süreci zorlaştırdığını kaydetti.

Politika faizi için iki senaryo ortaya konuldu. Buna göre, 2026 sonu enflasyon hedefi yüzde 16 olarak korunacaksa politika faizinin sabit tutulmasının daha uygun olacağı belirtildi. Buna karşılık, hedefin yüzde 20–25 aralığına güncellenmesi halinde ise politika faizinde 150 baz puanlık indirimin gündeme gelebileceği değerlendirildi.

Raporda ayrıca, enflasyonla kalıcı mücadelenin yalnızca para politikasıyla değil, maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Hukukun üstünlüğünü ve kurumsal bağımsızlığı güçlendiren, geniş kesimlerce sahiplenilecek kapsamlı bir kalkınma programının önemine dikkat çekildi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar